Така бе поставено началото на търговски маршрут, който заобикаля отдавнашния  съперник Пакистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пшеницата, която е подарък от Индия за Афганистан, е изпратена от западното индийско пристанище Кандла. От иранското пристанище тя ще бъде доставена с камиони до Афганистан.

През юни миналата година беше установен въздушен търговски коридор между Индия и Афганистан, който да осигурява по-голям достъп на афганистански стоки до индийския пазар.

В новата си стратегия за Афганистан, представена през август, американският президент Доналд Тръмп помоли Индия да подпомогне развитието на Афганистан.

Пакистан не разрешава на Индия да транспортира стоки през неговата територия за Афганистан, тъй като отношенията им са обтегнати.

Индийската министърка на външните работи Сушма Сварадж каза, че доставката активизира сътрудничеството между Индия, Афганистан и Иран за насърчаване на безпрепятствения търговски поток в региона.

Индия, Афганистан и Иран миналата година решиха заедно да създадат търговски маршрут за страните без достъп до море в Централна Азия.

Индия се ангажира с до 500 милиона долара за развитие на пристанището Чахбахар заедно със свързаните с него пътища и жп линии.