Предлага се всичко - сгради, кули, производствените инсталации, вкл. чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук.

От съобщението на синдика Росица Томова става ясно, че вторият търг за наддаването ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца.

Началната тръжна цена е 22 818 822 лв. Тя е с около 6 млн. лева по-малко от обявената за първия търг, който се проведе 19 март миналата година. Тогава не се яви нито един купувач, затова сега стъпката на наддаване е 1 милион лева.

Печелившият някога торов гигант, който не без основание се наричаше "златната кокошка" на Враца е затворен от десет години. Агонията му започна от приватизацията през 1999 година. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха буквално подарени за 1 милион стари лева на американската компания "Ай Би И транс ъф Ню Йорк".

Малко след това собственик на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в САЩ и дори влезе в затвора. Последва прехвърляне на собствеността на кипърски офшорки, които не можаха да възстановят производството и през 2005 година предприятието фалира, а съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 милиона лева - основно към "Булгаргаз" и НЕК.

Министърът на икономиката Драгомир Стройнев в кабинета „Орешарски" шумно обяви, че се заема с възраждането на "Химко". Българският енергиен холдинг дори регистрира дружеството "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което се очакваше да бъде използвано за придобиване на фирми, които тогавашните управляващи планираха да съживяват. Първата цел беше реанимацията на "Химко" и радневското машиностроително предприятие "Ремотекс".