Високите разходи по заеми и продължаващите два военни конфликта - този в Украйна и в ивицата Газа, намалиха перспективите за икономически растеж на страните по света, обхванати от най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщава Ройтерс, цитирайки заключенията от доклада.

Проучването на ЕБВР, което анализира икономическите тенденции в повече от 40 нововъзникващите пазари в Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка, предвижда кумулативен икономически растеж за страните от 3 на сто за 2024 г. и 3,6 на сто за 2025 г., допълва БТА.

"Тази година ще бъде по-добра. Но, разбира се, има много несигурност", посочва пред Ройтерс Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР.

"Тъжната новина е, че нашите страни, в които работим, сега са засегнати от последиците не от една, а от две войни: тази в Украйна и войната в Газа", отбелязва Яворчик.

Ревизията надолу се дължи отчасти на по-бавния от очакваното растеж в Централна Европа и балтийските страни, което може да се приеме за косвен ефект от слабия растеж в Германия, обясняват от ЕБВР.

Забавянето на напредъка на реформите в Египет също възпрепятстват икономическата експанзия в Южното и Източното Средиземноморие, намалявайки прогнозирания растеж там, предупреждават експертите.

Приходите на Египет от Суецкия канал са намалели, докато спадът в туризма към Ливан и Йордания "може да се окаже траен".

Междувременно геополитическите промени оказват влияние върху инвестиционните потоци, като делът на Китай в преките чуждестранни инвестиции сред анализираните от ЕБВР страни е скочил до 39 на сто през 2023 г. спрямо дял от по-малко от 10 на сто през 2022 г. Най-големи бенефициенти са били Египет, Мароко и Сърбия.

Беата Яворчик обяснява още, че Полша и Хърватия се открояват, като се очаква растежът и за двете да се ускори до 2,9 на сто през 2024 г., докато инфлацията се забавя, а приходите от туризъм в Хърватия скачат с 40 на сто спрямо нивата си отпреди пандемията.

Високите разходи по заемите обаче затрудняват растежа на икономиките: Средната доходност по 5-годишните държавни облигации се е увеличила с 3 процентни пункта между началото на февруари 2022 г. и началото на април 2024 година.

Последиците от войната в Украйна също затрудняват бюджетите на страните заради нарастващите разходи за отбрана.