Русия ще гарантира стабилността на пазара на обогатен уран въпреки обявеното американското ембарго върху вноса от Русия, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС, на която се позоваха Ройтерс и БТА.

Забраната трябва да влезе в сила на 11 август.

"Обсъждаме ситуацията около забраната за внос на уран. Ще намерим възможност да обезпечим устойчивостта на пазарите и да защитим руското ядрено производство, което практически по всички направления показва най-добри показатели в целия свят по отношение на ефективността и технологичното развитие", посочва Рябков.

Преди два дни президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, с който се забранява вноса на нискообогатен уран, произведен в Русия или от която и да било руска компания. Забраната, според закона, влиза в сила след около 90 дни (11 август). Министерството на енергетиката на САЩ ще може да предоставя дерогации в случай на затруднения при доставките.

Русия е най-големият доставчик на гориво за атомни електроцентрали в света. Около 24 процента от обогатения уран, използван от американските атомни централи, е с руски произход (за 2022 г.). В тези централи работят повече от 90 реактора за производство на електроенергия. А 19% от електроенергията в САЩ се произвежда от атомни централи.

Само през 2023 г. ядрената индустрия на САЩ е платила за гориво над 800 милиона долара на руската държавна корпорация Росатом и на нейните дъщерни компании.

Отдавна е ясно, че САЩ ще предприемат подобно действие, отбеляза Рябков. "Този антируски ход загърбва и здравия смисъл, и съображенията за икономическа целесъобразност", каза той. "САЩ не за пръв път са готови "да се прострелят в крака", за да ни навредят. Те няма да успеят да ни навредят, но ще нанесат щети сами на себе си".

Като част от новия американски закон, администрацията на президента Байдън планира да отдели 2,2 милиарда долара за разширяване на съоръженията за обогатяване на уран в Съединените щати.