Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев преди заседанието на комисията по бюджет и финанси, цитиран от „Фокус”.

От КФН предлагат и въвеждане както за застрахователите чрез новия застрахователен кодекс, така и с промени в КСО, да се въведе риск базиран надзор.

„Тоест нещо, което се въвежда в целия ЕС – да се провежда надзорната политика и дейност на регулатора, отчитайки всички рискове, касаещи дейността на съответния фонд. Това е свързано с много сериозни нови информационни системи и уеднаквяване на нашите с тези на европейските регулатори”, коментира Мавродиев.

На въпрос от къде ще бъдат взети парите за гаранционния фонд, Мавродиев обясни, че ще бъде на принципа на съществуващите практики в България. Той предлага да се въведат изискванията на европейската Директива Платежоспособност II, която да важи и за пенсионните фондове.

От КФН предлагат високи изисквания за корпоративно управление за пенсионните фондове, които идват от директивата, касаещи квалификационни изисквания, опит на лицата, членове на бордове на директорите, обща компетентност както на отделните членове, така и на целия борд.

„Множество изисквания по отношение на вътрешен контрол, системи за вътрешен одит въобще, всички неща, касаещи доброто корпоративно управление, което мислим, че ще е полезно в значителна степен, създавайки сигурност и спокойствие за всички осигурени лица, включително и за държавата”, поясни Стоян Мавродиев.

Той подчерта, че е много важна и нова дефиниция за сделките със свързани лица с цел да бъдат ограничени до минимум.

„Ще предложим и размера на санкциите да бъде значително увеличен”, обясни председателя на КФН.

Мавродиев заяви, че предложенията им тепърва ще бъдат обект на дискусия, които първо ще се обсъдят както с бюджетна комисия, така и с вицепремиера Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов, така и със самите фондове.

„Когато се постигне консенсус ще бъдат предложени като конкретни текстове”, каза още той.