В рамките на няколко часа две от конкуриращите се вятърни асоциации - Глобалният съвет за вятърна енергетика (GWEC) и Световната асоциация за вятърна енергетика (WWEA), публикуваха докладите си за развитието на сектора през 2020 година с прогнози за развитието му през 2021 година. Разликата между тях не е голяма.

Въведените в експлоатация вятърни мощности през 2020 година са 93 ГВт. В това са категорични авторите и на двата доклада.

Докладът на GWEC

Общата установена мощност на световната вятърна енергетика е достигнала 743 ГВт. Това помага на света да избягва над 1,1 млрд. тона СО2 годишно, което се равнява на годишните въглеродни емисии на Южна Америка. Въпреки това светът трябва да инсталира минимум 180 ГВт нови вятърни мощности всяка година, за да се избегнат последиците от изменението на климата, заявяват от организацията. Според годишния доклад (Global Wind Report 2021), светът трябва да инсталира вятърна енергия три пъти по-бързо през следващото десетилетие, за да остане на нулевия път и да се избегне най-лошото въздействие на изменението на климата.

Съветът прогнозира, че през следващите пет години (2021-2025 г.) в света ще бъдат пуснати в експлоатация 469 ГВт вятърни електроцентрали. Това означава, че средно ще се строят около 94 ГВт годишно.

Ако прогнозата на GWEC се сбъдне, то към края на 2025 г. световната вятърна енергетика трябва да разполага с мощности от порядъка на 1200 ГВт. Това означава, че над 10 % от електроенергията ще бъде произвеждана от вятърни електроцентрали.

Докладът на WWEA

Според данните на Световната асоциация за вятърна енергетика, инсталираните през 2020 година нови вятърни мощности в света са с 50 % повече спрямо 2019 г. Предишният рекорд с най-голям обем вятърни турбини е бил през 2015 г., когато по данни на аWWEA са били изградени 63,9 ГВт нови вятърни централи.

Общият брой на всички вятърни електроцентрали в целия свят е достигнал 744 ГВт, което към настоящия момент е достатъчно да покрие около 7 % от глобалното търсене на електроенергия.

Според класацията на WWEA, рекордьор е Китай с нови 52 ГВт вятърни централи (55.9% от нововъведените през 2020 г. 93 ГВт). В резултат на това, (с добавените нови вятърни мощности) общо мощностите, работещи на основата на вятъра в Китай са достигнали 289 ГВт, което представлява 39 % от световните мощности в този сектор. Тук има обаче малко разминаване с предварителните данни, публикувани от Китай - според страната те са 72 ГВт.

Пазарът на САЩ през 2020 г. е нараснал със 17 ГВт, а общата установена мощност на вятърната енергетика в страната е надхвърлила 122 ГВт.

Сред десетте най-големи пазари на вятърна енергия практически не са настъпили промени. Бразилия се изкачва от 8-мо на 7-мо място по инсталирана мощност, добавяйки 2,5 ГВт.

Франция пък отива на 8-мо от 7-мо място.

Новината на годината без съмнение е Русия, която утрои инсталираната си вятърна мощност от 312 мегавата на 1027 мегавата и след класирането на 53-то място в края на 2019 г. достигна 37-то място на пазара на вятърна енергия, пишат още от Световната асоциация за вятърна енергетика. Посочват се и резултатите на Корея, издигаща се от 33-то до 30-то място, както и Аржентина - от 30-то до 27-мо място.

3e-news.net