Продължава спада на турската лира, след като днес тя достигна рекортно ниско равнище от 4.9767 лири за един американски долар. Много от експертите смятат, че основна причина за това е изявлението на Ердоган, който обеща "скорошно понижение на лихвите" в страната.

Така от началото на 2018 година валутата на съседите е загубила 22% от стойността си, съобщи "Ройтерс". В отчаян опит да успокои пазарите, днес новият турски министър на финансите и хазната и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, Берат Албайрак се обяви за защитник на независимостта на централната банка.

"Неприемливо е независимостта и решаващите механизми на централната банка да стават обект на спекулации", заяви Албайрак и обеща банката да стане "по-ефикасна отвсякога".

Една от основните причини за свободното падане на турската лира е въпросът за независимостта на турската централна банка, от която президентът Ердоган постоянно иска да понижи основния лихвен процент.

Инфлацията в Турция през юни достигна 15,39 процента на годишно ниво, което е рекорд от 2003 г., в контекста на затруднена икономика и отслабена валута.

Албайрак обеща днес политиката му да бъде ориентирана към установяване на стабилен и траен растеж и постави като приоритети бюджетната дисциплина, връщането към едноцифрена инфлация и структурните реформи.