Днес в Брюксел ще се проведе заседание на министрите на финансите от еврозоната, като би трябвало в дневния им ред да влезе и писмото на България с желанието ни да се присъединим към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз. В белгийската столица е и министърът на финансите Владислав Горанов.

Дали това ще стане или въпросът ще бъде отложен, предстои да видим. Повечето прогнози обаче са оптимистични. Според бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов на страната ни ще бъде определена дата за влизане в ERM II, като това ще отнеме между половин и една година.

"Ще бъде направен механизъм за мониторинг на ангажименти, т.е. такива, които ние сме поели за реформи в държавата", каза той пред телевизия "Блумбърг".

Според Дацов, България е поела определени ангажименти, за да бъде поканена в чакалнята на еврозоната.

"Ще се следи как ние се справяме с изпълнението на ангажиментите си, защото ако погледнете последните години, България изпълнява много малко неща. Ние имаме и конвергентна програма, и програма за реформи, която пращаме всяка година в Брюксел. Но ако проверите, ще видите, че под 30% от тези неща се изпълняват", допълни бившият зам.-министър.

Дацов смята, че недоверието от страна на ЕК и страните от еврозоната е видимо и обяснимо.

"Но е голям успех, ако имаме дата, независимо че никой друг досега не е минавал по този механизъм и това е нова измислица специално за нас. Нещо като Гърция", допълни той.

"Предполагам, че ще има механизъм по подобие на международния валутен фонд - когато имахме standby споразумение с тях. Съответно на всеки три месеца идва комисия, която на база на одобрените мерки ще отчита резултатите", добави още бившият заместник-министър на финансите.