Руската банка ВТБ е започнала процедура да предаде на Федералната агенция за управление на държавното имущество "Росимущество" дела си Evrofinance Mosnarbank - банката, която бе засегната от санкции на САЩ по-рано тази седмица заради сделки с Венецуела.

Било е постигнато споразумение за прехвърляне на 25-процентовия дял, който ВТБ държи от Evrofinance Mosnarbank, на "Росимущество".

Контролираната от държавата ВТБ, втората по големина банка в Русия, отказа коментар, както и Evrofinance Mosnarbank.

Русия е голям инвеститор във Венецуела, но това носи рискове за руските компании, след като САЩ наложиха санкции срещу венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) и други дружества, свързани с нея, припомня Ройтерс

Според един от източниците, информирали Ройтерс за прехвърлянето на дела в Evrofinance Mosnarbank, процедурата е започнала преди налагането на санкциите, тъй като ВТБ е виждала малки търговски ползи от участието си.

Министерството на финансите на САЩ обяви вчера, че включва Evrofinance Mosnarbank в санкционен списък, тъй като според ведомството тя е финансирала PDVSA и е осигурявала "спасително въже" за венецуелския президент Николас Мадуро.

Основен акционер в Evrofinance Mosnarbank с дял от 49,99% е венецуелският държавен фонд за развитие Fondo De Desarrollo Nacional, а ВТБ и Газпромбанк държат по 25 %.