Минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се увеличава от 50 000 лв. на 100 000 лв. от следващата година, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), внесени от Мартин Димитров от "Демократична България" и група народни представители.

Народното събрание реши измененията в закона да влязат в сила от първо число на месеца, следващ месеца на влизането в сила на решение на Съвета на Европейския съюз за предоставяне на разрешение на България да въведе специална мярка за дерогация относно общата система на данъка върху добавената стойност, но не преди 1 януари 2023 г.

Увеличаването на прага засяга и самонаетите лица, обясни Мартин Димитров. Догодина ни чака по-сложен дебат, ако искаме праг от 166 000 лв. и за него поискаме дерогация от ЕС, тъй като това е максималната стойност, обясни той каква би била евентуална втора стъпка по отношение на още едно увеличения на прага.

Двете стъпки на вдигане на прага бяха заложени в управленската програма на евентуалния кабинет с премиер Асен Василев. Въпреки неуспеха за съставяне на това коалиционно правителство, мярката за повишаване на прага за регистрация по ДДС до 100 000 лева бе възприета от всички парламентарни групи още при първото четене на законопроекта. Това стана ясно и от днешната дискусия в Народното събрание.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС потвърди, че новият праг ще бъде факт, след като се получи съгласието от ЕК или не по-рано от 1 януари 2023 г., предаде БТА Така и следващото правителство ще може да си направи макрорамката на бюджета и приоритетите, които ще следва, посочи той. По думите му всичко ще зависи и от приходите, предвидени в бюджета за следващата година. Има основания да се вдигне прагът и до 166 000 лв., за да се облекчи още бизнесът, смята Ананиев.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лв., пишат в мотивите си вносителите.

Не бе прието предложението на Йордан Цонев от ДПС облагаема доставка с нулева ставка с място на изпълнение на територията на страната да е и доставката на ваксини, не само доставката на ваксини срещу COVID-19 и услугите, пряко свързани с тези ваксини, както е в момента.