Основна задача на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) си остава подкрепата на малки и средни фирми, на проектите за опазване на околната среда и за иновации, включително и такива в здравеопазването за създаването на ваксини и на лекарства. Това каза по време на онлайн пресконференция Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, цитирана от БТА.

"Миналата година беше тежка - тя промени начина, по който живеем, учим и работим. Много бизнеси не можаха да постигнат своите цели и затова ЕИБ се мобилизира през пролетта на 2020 г. за осигуряване на ликвидност и подкрепа", каза Павлова, като се аргументира с финансовите показатели на ЕИБ за 2020 година.

Ние сме "Европейската климатична банка" - целта е до 2030 г. да мобилизираме един трилион евро, насочени към зелени проекти и към устойчивост на околната среда, отбеляза тя.

"Подкрепяме и т.нар. кохезионни проекти, като климатичните инвестиции ще вървят "ръка за ръка" с проектите за социално сближаване", добави Павлова. По думите й ЕИБ има ясни задачи в полза на проекти за пътна, железопътна и екологична инфраструктура, в подкрепа на проекти на местните власти, сред които на Столичната община, на Пловдив, Бургас и Стара Загора.

"Отворени сме за други проекти като, например, метрото и топлофикацията в София, модернизацията на железопътната линия Радомир-Перник и др. Новият концесионер на летище "София" също е поискал помощ от ЕИБ за проектно финансиране", каза тя. 

Павлова допълни, че важна остава подкрепата за малки и средни компании и на фондовете за иновации. Експертите на банката са готови да осигурят техническа помощ за нови проекти, които да се финансират с еврофондовете през новия програмен период на ЕС, каза Павлова. Ще подкрепим мерките на правителството, свързани с устойчивостта на околната среда, и при заявка - стратегията за справедлив преход на Маришкия басейн, допълни вицепрезидентът на ЕИБ.

"Безспорен приоритет на ЕИБ ще бъде "зеленото и дигитално" трансформиране на бизнеса, за които пандемията показа, че са много важни. Приоритет на ЕИБ са и мерките за енергийна ефективност в публичния и в частния сектор. Спираме финансирането на проекти в енергетиката, свързани с изкопаеми горива; ще подкрепим регионални проекти, поискани от общините", каза още Лиляна Павлова.

"Европейската инвестиционна банка има активната роля в осъществяването на стратегическите цели и приоритети на ЕК и на държавите членки, свързани с климата и готовността й да подпомага държавите членки при осъществяването на прехода към неутралност по отношение на климата", отбеляза . Това каза Маринела Петрова, зам.-министър на финансите и член на Съвета на директорите на ЕИБ.

Нов ръководител за България

Европейската инвестиционна банка има нов ръководител на офиса си в България - Теодор Радонов, който ще поеме работата до края на март, стана още ясно по време на онлайн пресконференцията.  Теодор Радонов е в банката от девет години, познава региона и на България, обясни Павлова.