Престъпна схема точила пари чрез измами в интернет. Създавани били колцентрове с много служители. През интернет телефония се получавали обаждания, с които се предлагали покупки на ценни валути, акции и други, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

 Обажданията винаги изглеждали като позвъняване от английски номера. Така клиентите били убеждавани да вложат пари. После им обяснявали, че печелят виртуални пари. Но когато някой си поискал печалбата, точно тогава този продукт се сривал на борсата и всеки губел парите си.

 Двата разбити колцентъра били контролирани от българин на 28 години, сърбин и граждани на Израел на близо 50 години. За тази година успели да съберат няколко милиона лева. До момента има 17 човека, които се оплакали. Сред тях има и такива, които дали 100 000 евро. Но средната сума за участие била около 300 евро.

Към настоящия момент причинените вреди на тези 17 пострадали лица са в значителен размер над 300 хиляди евро, над 80 хиляди щатски долара и над 60 хиляди лева в общ размер. В случая не може да не направи впечатление начинът, по който е извършена престъпната дейност - тези лица са били старателно заблуждавани, посредством създаването на едно впечатление, че те наистина търгуват с такива финансови инструменти на борсата и по този начин са били стимулирани, за да правят многократно преводи като обратната връзка е било невъзможно да бъде осъществена. В крайна сметка се стига дотам, че "клиентите" изчерпват финансовия си ресурс и нямат опция за обратна комуникация и за възвръщане на каквито и да било финансови средства"

Това е поредното дело без аналог в България, макар схемата да е популярна в Европа, посочи Гешев.

До момента са обвинени трима. Тази схема набира популярност в света, каза Явор Колев от ГДБОП. Той обясни, че са създадени седем сайта, базирани в Естония. Те ползвали лого на новозенландска частна компания. Зарибявали жертвите си по интернет.

Арестувани са 13 човека, които се обаждали на клиентите. Те използвали чужда самоличност при обажданията. Не всички били наясно, че става дума за измама. А тези, които разбирали, че става дума за измама веднага били уволнени. Схемата работила около година. Парите били нареждани чрез седемте платформи, после отивали в централа в Украйна, а след това разпределяни на мулета.