Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите.

Това каза финансовият експерт професор Христина Вучева пред БНР.

"За съжаление, ние не успяхме да направим като страна това, което те сториха -  пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 - нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни", допълни тя.

Вучева коментира и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд" у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея:

"Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много на сериозно тези негови твърдения", смята експертът.

Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.

"На нас ни трябват и предимствата на тази единна валута", подчерта професор Вучева.