Банките в еврозоната вероятно допълнително ще затегнат достъпа до кредити през второто тримесечие на фона на проточилата се пандемична рецесия, която вече заплаша да провали ваканционния сезон. Това сочи публикувано днес проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

Под натиска над едногодишни карантинни ограничения, голяма част от сектора на услугите в Европа оцелява чрез отпуснати спешни пари, допълва БТА. ЕЦБ се опасява, че банките ще затегнат кранчето и ще принудят фирмите да се изтеглят от бизнеса, оставяйки белези в икономиката.

Кредитните стандарти и критериите за одобрение на заем, през първото тримесечие вече станаха по-строги за компаниите. Банките предвиждат още по-високи изисквания, съчетани с възможен скок на търсенето.

Според проучването търсенето на заеми е отслабнало заради отлагането на инвестиции от фирмите. Много от тях се издържат или от ликвидни буфери, или от пряка държавна подкрепа за ликвидност.

И все пак търсенето на корпоративни кредити може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средните предприятия, тъй като по-строгите ограничителни мерки засилват нуждите от кеш.

Стандартите при жилищните заеми леко са смекчени през първото тримесечие, но банките вероятно ще обърнат тази тенденция през вторите три месеца, макар нетното търсене на ипотеки да нараства, сочи проучването.

"Това отразява несигурността за банките във връзка със сериозността на икономическото въздействие от третата вълна на пандемията и напредъка на ваксинационната кампания", посочва ЕЦБ в тримесечното си проучване на кредитирането.