Чешкият град Кийов пусна схема, при която на жителите се раздават дигитални ваучери, с които могат да плащат в местните магазини и кафенета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ваучерите се рекламират като специална местна валута и надеждата е да подпомогнат бизнесите, засегнати от covid кризата.

До 2000 жители на Кийов могат да получат по 400 крони (19 долара) под формата на корона-валутата, които могат да използват в 40 местни търговски обекта - магазини за обувки, аптека и заведение за бургери. При покупка по схемата клиентите плащат половината цена с дигиталната "валута", а останалото - със собствени пари.

Чехия, с население от 10,7 милиона души, пострада тежко от пандемията. Заради въведените ограничения повечето магазини бяха затворени от края на декември до миналата седмица.

Разходите по схемата на Кийов до 800 000 крони (около 31 000 евро - бел. ред.) са финансирани от частно лице, пожелало анонимност.

Автор на идеята е Пепе Рафай, който нарича програмата "дронови пари", сравнявайки я с концепцията за "хеликоптерни пари". При тази концепция централните банки могат да насочват пари кеш пряко към гражданите като форма на парично смекчаване.

От техническа гледна точка схемата не е сложна за потребителите. Те се регистрират в интернет и си откриват сметка за "ковид-валутата". Когато пазаруват, трябва само да дадат номера на личната си карта или да използват код, изпратен като текстово съобщение. Местният бизнес след това изпраща текстово съобщение до системата, която автоматично му прехвърля съответното количество covid-пари от сметката на клиента. Бизнесът след това обменя "криптовалутата" за крони, обикновено на следващия ден.

Централната банка на страната определи схемата на Кийов като местна система за електронни ваучери за намаления и заяви, че по тази причина тя не представлява интерес за регулатора.

Кметът на града Франтишек Лукъл изрази надежда програмата да бъде приложена и в други части на страната, може би като се използват пари от възстановителните фондове на ЕС. Той планира да обсъди въпроса с министъра на труда по-късно тази седмица.