Чешкото правителство нареди задължително масово тестване за коронавирус във всички средни и големи компании, предаде ДПА.

Правителството на премиера Андрей Бабиш прие мярката на заседанието си снощи.

Около 2,1 милиона работници и служители ще бъдат изследвани с антигенни тестове поне веднъж през следващите две седмици. Мярката няма да важи за малките бизнеси с под 50 служители.

В Чехия са потвърдени до момента над 1,2 милиона инфекции и близо 20 500 смъртни случая.

На 1 март 2021 г. - точно година след като в Чехия беше регистриран първият случай на коронавирус - властите разположиха около 26 000 полицаи и 3800 войници, които да следят дали се спазва заповедта за триседмично ограничаване на свободата на движение. Предвиждат се изключения само във връзка с пътуването до работното място.

Като цяло хората в страната не могат да напускат окръга, в който живеят.

Занималните за предучилищна подготовка затвориха, а присъствените занятия за учениците от първи и втори клас бяха отменени. Останалите ученици в Чехия вече учат от вкъщи.

Чехия е страната с най-много нови случаи на коронавирус на глава от населението през последната седмица. За сравнение този показател е 11 пъти по-висок, отколкото в съседна Германия.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обаче е критикуван, че предложените нови мерки не отиват достатъчно далеч, защото заводите остават отворени. Целта на Бабиш е да успокои донякъде общественото недоволство от локдауните, заради които от октомври магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите и развлекателният сектор са почти изцяло затворени, отбелязва Ройтерс. Чешкият министър-председател не се съгласи с призивите да затвори промишления сектор и вместо това предложи по-засилено тестване в заводите.

Вицепремиерът Ян Хамачек, който оглавява по-малкия партньор в управляващата коалиция - Чешката социалдемократическа партия, - поиска бизнесът да работи с намален персонал, докато стане възможно да бъдат правени повече тестове. "Според експертите е необходимо компаниите да бъдат контролирани, защото в противен случай след един месец ще се окажем отново там, където сме сега", аргументира се той.

За това ново, рязко повишаване на заболеваемостта допринасят по-заразните варианти на коронавируса, а бавната ваксинация също не помага за подобряване на положението, отбелязва Ройтерс.

Робин Шин, регионален ваксинационен координатор и експерт по кризисна медицина, заяви, че погрешни стъпки като отваряне на магазините за известно време преди Коледа, са увеличили проблемите.

Затварянето за известно време на някои промишлени отрасли, които не са критично важни, може да помогне, каза Шин, но добави: "Ограничаването на движението между отделните окръзи е напълно недостатъчно."

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, се удвои в Чехия от средата на декември. Страната вече е на първо място в света по брой починали на глава от населението, сочат данни на Франс прес.

Днес тя вече изпреварва Белгия, която дълго време беше лидер по този мрачен показател. В Чехия смъртните случаи (към 1 март 2021 г.) са 191 на 100 хиляди души. В Белгия те са 190. Следват Словения (185), Великобритания (181) и Италия (161).

Регистрираните случаи на коронавирус в Чехия, с население от около 10,7 милиона души, са над 1 милион и 240 хиляди. Починали са близо 20 500 (20 469) човека.