Ако България бъде приета в еврозоната и у нас се въведе единната валута, нашата страна ще изгуби фискалния си суверенитет. Това каза лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов в студиото на "България он ер".

Според него, държавата ни не е готова да бъде приета, а върви кампания за това. Костадинов заяви още, че трябва по този въпрос хората да бъдат питани и заради това от партия "Възраждане" стартираха подписка, с която да инициират референдум за приемането на еврото у нас.

"През последните 30 години направихме доста крупни външнополитически избори, които бяха взети от един много тесен политически елит", каза още Костадинов.

Икономистът Васил Караиванов пък е на мнение, че подобна подписка е безпредметна. Той обясни, че приемането на еврото всъщност означава приемане на доста правила, които трябва да се спазват в една държава и затова има и "чакалня" за еврозоната, в която трябва да се влезе.

"Германия, Холандия и другите държави въобще не искат България в еврозоната в този момент" подчерта той.

По думите на Караиванов влизането в "чакалнята" преди приемането на общата валута е нещо много добро за нашата държава, защото се гарантира обвързаността на българския лев с еврото.

Той каза също, че механизмът ще ни помогне и при разпадане на еврозоната.