3,6 милиарда лева дефицит се очаква в края на декември в държавната хазна, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това прави 3% от брутния вътрешен продукт и е по-добър резултат от заложените в актуализирания вариант на бюджета за миналата година 4,4%.

Около 2,8 милиарда лева са преките фискални стимули през 2020 г. по линия на националния бюджет, включително и социално-икономическите мерки за борба с негативните последствия от пандемията и средствата за звената на първа линия, коментират от финансовото министерство. Тази сума е с пренасочени средства от около 0,8 млрд. лева от еврофондовете.

"Отчитайки тези ресурси, мобилизирани в безпрецедентната пандемична ситуация, може да се каже, че е поддържана една добра фискална политика и без наличие на пандемия е постигнато балансирано бюджетно салдо, каквото бе заложено в първия вариант на бюджета", коментират от министерството на Кирил Ананиев.

Оттам отчитат ръст на постъпленията от данъците въпреки ограничителните мерки, което според тях е сигурен сигнал за адекватността на мерките на кабинета. Неизразходваният ресурс спрямо последната актуализация на бюджета е 1,6 млрд. лева и тя ще остане като ликвиден буфер. Към края на декември се очаква дефицит от 3,6 млрд. лева, но през ноември окончателните данни сочат минус от близо 214 милиона лева. Фискалният резерв надхвърля 12 милиарда лева.