Националната асоциация на българския бизнес организира утре от 13.00 часа палатков лагер пред "Уникредит Булбанк". На пресконференция в БТА председателят на асоциацията Светлозар Николов заяви, че с протеста ще се опитат да привлекат вниманието на обществеността, на банките и на правителството върху проблемите, породени от политиката на банките в страната спрямо малкия и средния бизнес.
Подготвя се и протест, който ще премине пред офисите на няколко банки в столицата, пред Народното събрание и Министерския съвет, отбеляза Николов. Представителите на бизнеса ще настояват за законодателни промени в банковата дейност и за промяна на политиката на банките.
В България чуждите банки предлагат изключително високи лихви по кредитите и не се вижда конкуренция в това отношение, заяви Николов. Той отбеляза, че производството по подадения от тях сигнал до КЗК за картелно споразумение е приключило без установени нарушения, но според Асоциацията има картел между седем банки. Решението е обжалвано пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за април 2011 година.
От асоциацията смятат още, че на банките са предоставени изключително големи правомощия, от които те се възползват и в момента изкупуват имотите на българските граждани. Българските кредитополучатели от своя страна нямат средство за защита на своите интерес при незаконосъобразни действия от страна на банките, твърди Николов.
Банките да нямат право едностранно да променят условията по сключен вече кредит, да отпаднат неравноправните клаузи в договорите, да се създаде независим финансов омбудсман, който да защитава получилите финансови услуги искат представителите на организацията.
Според тях в момента се наблюдава практиката банките сами да изкупуват ипотекираните имоти, предприятия и фабрики. Смятаме, че е незаконосъобразно, виждаме умисъл и ще сезираме главния прокурор и европейските институции, каза Николов. На пресконференцията присъстваше и Капка Петрова от Варна, която е загубила своя хотел заради действията на банката. Данъчната оценка на имота е била 4 млн. лв., пазарна цена е 8 млн. лв., а хотелът е продаден за 2 млн. лв. на банката. Според Николов банката е трябвало да предоговори кредита, да се търси вариант за разсрочване на заема или да се продаде имотът на по-висока цена. Продажбата е извършена бързо от частен съдия-изпълнител.
Частните съдебни изпълнители имат огромни правомощия и никой не може да ги спре, коментира Николов. По думите му таксите на тези лица са необосновано високи, като те трябва да се плащат от длъжника.