На заседанието министърът на финансите Петър Чобанов представи общите параметри на бюджет 2014. Те включват 1.8% дефицит, ръст на БВП и инфлация. Държавните разходи ще са в размер на 39,7% от БВП при ограничение от 40%.

Предвижда се дългът да достигне 18 млрд. лева в края на 2014 г., което предполага увеличение с 3,4 млрд. лева, 1,7 млрд. лева от които ще бъдат използвани в началото на 2015 г. за рефинансиране на емисията от глобални облигации.
Запазва се нивото на минималния размер на фискалния резерв на 4,5 милиарда лева.

Не се предвижда увеличение на преките данъци.

"Предвижда се за образование да бъдат отпуснати допълнително 100 млн. лв., насочени към повишаване на качеството на образованието, връзката му с пазара на труда и ще се стимулират училища и университети, които показват по-добро представяне по отношение на тези критерии”, заяви Петър Чобанов.

Намалени са парите на силовите ведомства.

Социалното министерство ще получи най-много пари - над 9.2 млрд. лв.

► От 1-ви юли догодина всички пенсии ще бъдат увеличени по швейцарското правило с 3%. В проекта е заложено още минималната пенсия да стане 155 лева от средата на годината, а максималната пенсия - 840 лв. Социалната пенсия за старост ще нарасне от 110 на 113 лв., а средният размер на пенсията на един пенсионер през 2014 г. ще бъде с 14 лв. по-висок спрямо тази година или 307 лв.
► От 1-ви януари обезщетението за отглеждане на малко дете се вдига на 340 лв. 
► Минималното обезщетение за безработица остава 7.20 лв. дневно.
► Продължава да действа и режимът на изплащане на болничните, при който работодателят поема първите три дни, като изплаща 70% от среднодневното брутно възнаграждение.
► През 2014 г. максималният осигурителен доход ще бъде 2400 лева, а минималните осигурителни доходи ще нараснат средно с 2.6%.

И през следващата година здравната вноска ще продължи да е 8%, ще се запази и съотношението между работодател и работник, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Не се предвижда увеличаване на административните разходи, увеличават се разходите за здравноосигурителни плащания. През тази година те са в размер на 2,378 млрд. лв., предвижда се за 2014 г. те да са 2,472 млрд. лв., най-голяма част от разходите ще отидат за лекарствени средства и болнична помощ.