Коментари - България става все по-притегателна за превъртане на капитали през имотни сделки | Бизнес.dir.bg
назад

България става все по-притегателна за превъртане на капитали през имотни сделки

Доходността на годишна база достига 7-10 на сто

Обратно в новината
| Автор: Екатерина Тотева, Валерия Димитрова, БТА

Коментари - България става все по-притегателна за превъртане на капитали през имотни сделки | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Баси теснолинейното късогледство. Отчита се само едната посока, тенденциозно и преувеличено.

В потвръждение малко данни от другата страна на кантара. Наскоро умря един с 300 апартамента!!! Да го питаш защо са му и отнесе ли ги на оня свят. Само от Ковид са умрели 40000 души. Ами от инсулт на всеки 10 минути умира един - нови 52500 души , ами от други болести? Това са все освободени апартаменти, които се надигат като цунами и съвсем скоро ще има люююссс надолу. В София, Пловдив , Варна, Бургас живеят заслепени и в унес , но в България годишно изчезва един град като Пловдив, малките градове е съвсем видимо, а селата вече е нормално да са пусти. И най-лошото е че съвременните политици бягат от тези статистики като дявол от тамян. Съвсем скоро ще преизпълнят плана по депопулация. И въпроса е какво ще правим с апартаментите ?

Явно съвсем са я закъсали и положението е много по-страшно и от най-злокобните хипотези. Но сега са избори - запитайте агитиращите за вота ви, защо отказват да обложат с много по-висок данък всеки следващ имот след основния или дори втория, за да не стоят с години празни жилища, защо и до днес партидите за парно, ток и вода не могат да се прехвърлят и са задължение на наемателите, защо умишлено създават конфликти с липсата на адекватни закони за общите блокови задължения и изискуемостта към неплащащи съседи. Да са скандалите между хората, а те спокойно да крадат ли?

Този някакъв слуга ли е или "независим" учен и експерт? Всеки с елементарно критично мислене и анализ ще разбере, че е говорил под въздействие. Срамът обаче е за УНСС, че подобни са преподаватели там.

Ама като гледам строителите у нас,не ми се мисли за качеството.Същото като на пътищата ни.

Много неверни данни в тази статия. Когато лихвите по ипотечните кредити тук бяха 6-8%, в Германия и Западна Европа като цяло бяха 1-1.5%. Да с ебяхте поинтересували и какви са били тези параметри в САЩ последните 20г. Но иначе сме били "прецедент" в световен мащаб. Откъде ги вадите подобни "експерти"?!

на плутокрацията растат по бързо от цените на имотите.

или пране на пари от незаконни дейности, като трафик на наркотици,оръжие и човешка плът? Що за журналисти сте бе? Не можете ли да се изразявате точно? Хвърляйте дипломите в Перловската

Единственот вярно в целия този разказ е че политиците активно и мащабно си купуват гласовете на всички държавни хрантутници чрез огромно увеличение на заплатите им. От всички в държавната сфера едва 20% работят и си заслужават парите всичко останало са високоплатени гласоподаватели клатещи си краката зад бюрата по цял ден.

За държава само от бачкатори не съм чувал.

Както вече няколко образовани и мислещи човека отбелязаха парите кеш в обращение според БНБ са 28,520,719,300 лв, тоест приблизително 29 млрд. лева, няма как да има 80 млрд. лева в буркани и дюшеци! Вероятно се има предвид, че в дюшеците, има долари, евро, тоест други валути кеш, а даже и ценни метали, злато, сребро, така нататък, но статията и думите на доцента са тотален бъркоч.

Целия райони на Б-я са тотално обслюдени и не може никакви услуги да се предоставят в тях. Въпреки това, дори там в момента има скъпи имоти, за които не са плащани данъци от не се знае кога, и дори нямат необходимите документации за да са законово изрядни като строежи. Пълен смях е всичко. Трябваше отдавна да се преправят тея закони.

Не е необходимо да е икономист човек, за да се замисли малко. Ако някой е спестил 100 хил. евро, държи ги на депозит и от страх от инфлацията реши да купи имот с тях, то тези пари просто се прехвърлят по банковата сметка на бившия собственик на имота и общата сума на парите в банките не се променя въобще т.е. пак има 80 млрд. по банките, които горят от инфлацията. Ако се купува имота на кредит, е още по-лошо, защото общата сума на парите се увеличава от новосъздадените пари. Единственият начин да намаляват парите в банките е да се купуват вносни стоки и услуги или просто парите да се прехвърлят в от местни към чужди банки.

Тия на какви наркотици са? На кой му се е повишил дохода над 70% от 2018г. насам?

в АЙТи сектора, от 2 на 4к

На военните например

Имаме си всичко и никакви апартаменте ни не требват, ора нема, нема кой кучка от бъзе с едно кило салам да изкара. С всека година ставаме все по малко. Пълно е с празни къши и апартаменти. Та ястатия е писана от алчно брокерче на мен ми е ясно, дано се изясни и на глупаците. Трябва да има закон - чужденци да не могат да придобиват собственост в БГто. Има чужденци перачи, които се чудят как да изперат милиарди и това е един от факторите за вдигането на цените. Другото е печатането на пари и раздаването им за заплати на администрацията. Куха пара ! И камара обещетения при пенсия, за тия на държавната кърмилка.

имаше такъв един закон, ама и той мина през демократизиране.

Няма по-малоумно твърдение - Страхът на хората, че догодина влизаме в еврозоната ги кара сега да теглят дебели кредити на ниска лихва? Сериозно ли ? Пълни шитни. НА всеки нормален е ясно, че скокът на цената след пандемията е изцяло спекулативен и някои хора ще реват зверски при връщането към новот нормално. И колкото повече се надуе сега, толкова повече ще се пищи съвсем скоро, може и тази година. Но ако е догодина - още по-лошо ще се скимти.

толкова пари няма в оборот, бе, аналитици

Целта ни е да изгорим колкото се може повече пари на българското робско население

недвижими имоти, автомобили, машини и т.н. имат ниска ликвидност, тъй като при тях превръщането в пари в брой може далеч да не е толкова лесно. Паричните средства са най-ликвидният актив, защото можем да ги заменим по всяко време за всеки продукт или услуга.

Аман от шамани шарлатани,че и на гуру се мъчи да се направи!Не знам кога ще спре музиката да свири,но огромна част от закупилите последните две години,че и на зелено някои от тях,ще понесат огромно финансовоемоционална болка!

Явно идва криза на пазара на имотите, след като са тръгнали да рекламират. Такива освежаващи статийки пускат да вървят, когато започне да повяхва имотният пазар.

При това има две заглавия - едното за клик от главната страница, а другото на самата статия! Първото намеква да изкараме спестяванията си от кутии за обувки и дюшеци и да купуваме имоти. Чисто рекламна статия. И в предишни периоди е имало такива. Смешни са.

Абе нали уж пропагандираха че еврозоната няма да ни докара хипер инфлация ??? Това да ти изгорят спестяванията не е ли точно същото ?

И ние всички си помислихме за същото: "Подготвя огромна кражба на парите на хората!" То няма как и да е другояче за всеки НОРМАЛНО МИСЛЕЩ БЪЛГАРИН! Как с лъжливи понятия изпразнени от истинското им съдържание се прикрива кражбата на народите и държавите! ... Фактите в реалността! Което действие разкрива и САМОРАЗОБЛИЧАВА намеренията на фалшивите демократични "партньори" като най-обикновени долни жалки бандити грабещи с ЛЪЖА чуждите народи и държави! Долу предателите на България!

По-големи глупости не бях чел отдавна. Ей заради такива "експерти" като тоя калмук, сме на този хал...

браво вече съм спокоен ,че няма балон и отивам да си купя за 400 000 лв. жилище с моята заплата от 2000 лв.

дефиниция на имотен балон в икономиката е тази. Жилището да струва 400 000лв, а средната зашплата да е 2000лв. Тия калъфи си мислят, че трева пасем.

Даа.

тази статийка да я пратят на политиците ... при тях ги търсете

Цените на зелено в София скочиха с 30 % за една година. Понеже в България няма производство, нито пазари за реализация, които да дават нарастване на доходите- хората инвестират в най-сигурното нещо от 100 години в България - имотите. Проблемът за останалата част на България е, че има търсене само в 4 града и най-вече в София. И не се заблуждавайте, цените ще растат докато има търсене и банките все още да отпускат кредити.

Принципно сте прав, че цените се определят от търсенето, но веднага идва и другия въпрсос: Каква ще стане след време, когато всички тези търсачи на голямата печалба или спествовници си поискат печалбата или спестяванията обратно и излязат на пазара. Веднага от купувачи се превръщат в продавачи. Истината е, че в БГ най-лесно може да си избелиш парите като ги вложиш в имот. Много народ така направиха. Вчера излезе статия, че имало 1 000 000 неработещи, неучещи и тн. Това на практика са хората, които не обявяват доходи или поне голяма част от тази цифра. Какво да ги прават необложените кинти - под дюшека няма място вече. И така отиват да пазарят на зелено, на дупка, на каквото има защото цената на имота и стойността, на която се изповядва са много различни суми. От там идва т.нар. балон.

Тъжното е, че това е неведимо за отговорните институции. Изпаднали са в 30 годишна летаргия и отговорнист никой не им търси.

манипулативна и очевидно платена статия. На всичкото отгоре пълна с откровенни лъжи. Като например, че цената на апартамента зависи от цената на строителните материали. Това няма да го видиш в нито един учебник по икономика. А за това, че щели да изгорят 80млрд...няма по-голяма глупост. Прост пример - ами ако тия 80млрд не са под дюшека, а да речем в злато и сребро?! Не само, че няма да изгорят ами и ще се удвоят.

Май доскоро 80 млрд. се цитираха като обща сума спестявания на българите. Сега изведнъж всичко това било под дюшеците.

За под дюшеци не знам ... но пачките с пуделите всички ги видяхме!

Аз да попитам - за кого се строят всички тези ПРАЗНИ жилища, при положение, че населението намалява, а хората имат вече по близо два имота на домакинство?! Имайте предвид, че новопостроените "ателиета" НЕ са жилища и не влизат в статистиката на НСИ като жилищни имоти.

30 секунди са достатъчни за проверка в сайта на БНБ на общата сума на банкноти в обращение - около 29.5 милиарда. Какви 80 млрд. сънува доцентът? Да не е пуснал ксерокса вкъщи?

Gugnelid

Фараоне, разбиранията ти за финанси са от времето на фараоните... Да не мислиш, че една банка като ти даде 1,000 лева заем и ги има в касата? Или че межбанковите разплащания се осъществяват в наличност? Някой в БНБ "нацъква" едни милиарди, раздават ги на банките или ги пускат в обращение порез публични организации и оттам нататък наличните се ползват само за част от транзакциите. Ти като платиш в супермаркета с дебитна карта да не би някой куриер да тича от банката да носи хартии до магазина?

и аз като Фараон проверих в БНБ - 28,520,719,300 лв е обкщата сума на банкнотите към 30-04-2024. И още малко монети има.. Така, че написаното от Фараон е вярно.

Gugnelid

То фактологически е вярно, но логиката му е неправилна. Но явно тук финансистите са от вечерно училище :) Ето ти пример - аз днес вземам заплата от 1,000 лева, внасям ги в банка, банката ги дава на заем, заемополучателят си купува телефон, фирмата с телефона ги внася в банката, банката плаща заплати на служителя си, той си купува телевизор и така до безкрай. Тоест в изключително опростена схема - едни 1,000 лева в брой работят едновременно на 5 места и затова генерират 5,000 лева в обращение. Отделно от това че банките дават "заеми" в пъти по-големи от наличностите им.

За какво превъртане на 1000лв говориш, като тук става дума за пари в дюшеци, т.е. В БРОЙ.

Gugnelid

Миленчо, някой изброил ли е "парите в дюшеци"? Обяснявам на писалия най-горе, че има разлика между "налични", тоест "напечатани", пари и "пари в обращение".

Прав сте, статията е абсолютно заблуждаваща и цели манипулиране. Да, наистина има огромно количество пари в банкови сметки, които няма как да се определят като пари под дюшека.

Народа е надиплил също долари и евро. А някои даже складират бали с рубли :)

Аз инвестирах и възвръщаемостта от наеми ми е 10-11години, но не в БГ, говоря за средна държава в ЕС. В БГ това беше невъзможно, затова изваих всичкия кеш преди години и се пренесох, не мога да кажа че е по читава от БГ. Бюрокрация пълна, други проблеми също има, но инфраструктурата е 6 от 6, имотите поддържани, съседите точни, и по важно цените в момента са пониски от София за чиста жилижна площ. Не ми е ясно какви са тия Холански инвеститори дето ще минат прец БГ? Който разбрал, разбрал, идва времето и този модел в Бгще се счупи, просто няма да има кой да купи, пък колко точно ще паднат цените ще видим, по спомен 2008 паднаха с 30-40%

има много мераклии да чопнат от паричките на хората. Сега гледат да им вкарат малко паника

Казината, заложните къщи и чейнч/дж бюрата ... в тая сметка ли са ... Според мен това заглавие е подвеждащо ...

Не го слушайте тоя измамник, даж еид а влезем в еврогей зоната от БНБ декларираха, че ще обемнят левове за вечни времена

за вечни времена можеш да си купиш само място в гробищата ...

се - не може

Тоя ако е професор Киро тъпотое трамвай:) Точно преди да се спука балона имотната мафия пуска наймного поръчкови статии за дазадържи тренда още малко

Автора на статията като твърди, че няма балон и цените на имотите в БГ са нормални, да се информира за цените на имотите в съседна Румъния. Ще разбере, че там нещата са малко по-различни. Освен, че цените са по-ниски там в обявите няма да видите общи части, стени, врати, мазета, балкони, тераси и куп други трудно измерими елементи или т.нар санитарни помещения. Отелно апартаментите са обявяват като едно спални, дву спални и т.н. Преустроени килери или тераси на спални не се продават за стаи. Един имот си покрива цената с наеми между 12-15 години. В БГ и над 30 и върви нагоре. Да види и Загреб как е. Там е малко по-скъпо от Румъния и почти равно, даста често по-евтино от БГ. А вече са в Евро зоната. Успех на инвеститорите.

По-просто не мога да ви го кажа - с ВАШИТЕ спестявания, банките дават нисколихвени кредити, с които обезценяват на ВАШИТЕ спестявания и ви тласкат да купувате имоти, като "алтернатива" за борба със създадената от тях инфлация. В същото време държават тегли кредит след кредит (понеже в момента няма как да печата пари) и ги влива в икономиката, плащайки пенсии и заплати на държавните служители. Банките и държавата се надпреварват да обезценяват парите Ви.

Който е тъп е да си държи парите в "пари" си го заслужава! Има и други начини. Излезте от Фейса и почвайте да четете.

Благодарим Ви добри човеко за това, че ни отваряте очите и разума! Всичко най-добро от сърце Ви пожелаваме. И да не спирате да помагате да другите с компетентност и знания! Благодарим Ви за добрината!

За под дюшеци - не знам ... но чекмеджетата всички ги видяхме!

абе "експерт" малоумен, никой не е отменил валидността на хартиените пари. Парите в дюшеци, кутии за обувки и буркани са си валидни и ликвидни пари. Не са не на светло, малоумник скапан.

Не си разбрал! Експерта е прав в случая. Това са "сиви" и "черни" недекларирани и с неплатени данъци пари. В момента всички политици, бизнесмени и мафоти се тресат от страх от влизане в Еврозоната, защото като обменят левовете ще трябва да обясняват от къде ги имат. За това всички мафии саботират процеса по влзиане в Еврозоната!

А защо мислите, че бандитите си държат парите в левове? Чувал съм за един дето си ги държи във вид на златни кюлчета в чекмеджето в спалнята.

Нещата са прости и ясни - имаш 500к лева крадени или от рушвети, които няма как да обърнеш в Евро в банката. Отиваш и купуваш с тях имот, но обявявате, че са платени 250к лева /ипотека и собствени средства/ за него. Чака се 2-3 години и имота се "продава" на собствена фирма или свързано лице за 250к евро, но се декларира, че получената сума от продажбата е 350к евро. Постига се двоен ефект - парите са едновременно изпрани и обърнати в Евро, но за да работи схемата трябва да се вдигат постоянно цените на имотите с поне 15-20% на година. Изглежда доста познато, нали?

Ако не живеехме с икономика, която се движи от спекула, то цената на един квадратен метър жилищна площ би струвала не повече от 700 лева, и кредита следва да бъде в рамките от 2-5%, като петте процента се смята за заробваща лихва! Срока на кредита за жилищни нужди, не повече от 5 години, съобразен с продължителността на човешкия живот!

За това ли кремълските ни олигарси реват против европто? Отиде им заграбеното от нас.

Аз за това си харча всичко с кеф и няма такава опасност при мен.

Според последната статистика вече 35% от имотите в България са необитаеми. В един момент, когато изравнят имотните данъци с тези на останалите държави в ЕС и тяхното обслужване стане прекалено скъпо, те ще бъдат изкарани на тезгяха за продан, което още ще срине техните цени. Който продал досега е спечелил, но в следващите години цените ще вървят само надолу, защото според известни световни финансисти и икономисти повече няма да има цикъл икономическо възстановяване, а дълги години на войни, несигурност и кризи. Повечето държави по света са пред реални фалити - САЩ, ЕС и много други и за тяхното възстановяване ще са нужни десетилетия на мир, което на този етап е изключено.

Цените могат да се сринат само, ако не чакат купувачи на опашка. Няма значение колко от имотите са необитаеми, а че българинът иска да купува недвижими имоти. Българинът не използва недвижимите имот само или дори предимно за обитание, а като виртуална валута, като един старовремски биткойн. В момента се продават по селата къщи на безумни цени, някои от тях достигат стойности на приличен апартамент в европейска столица, без да са нищо особено като местоположение, квадратура, обзавеждане или по какъвто и да е начин. Хората ги купуват за да си вложат парите. С други думите имотите и да се сринат, това ще стане след като спестявания много повече са се сринали паричните. Няма да дойде момент този, който е кътал под дюшека, да може да купи приличен имот със скътаното. Такива спестявания в буркани са за оцеляване, не за забогатяване.

Честно и брз пафос. По добре да изгорят, от колкото вие да ги откраднете!!!! Ако изгорят, ще се тюхкаме. Ако вие ги вземете обаче, НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРОСТЯ!!!

Правилно, помнете и за КТБ, ограбена от ДС-арската псевдодържава!

1 млн лв в буркани е по-добре от 1 млн лв в банка, където ще ти вземат 10% като такси!!!

И аз имам едни 25 000 лева в мазето. Почти бях забравил за тях, бяха за черни дни. Ще трябва да ги обърна в долари или евро в идните месеци.

Бившата СССР финансова политика в действие и на Запад, факт! Цитат копи -пейст: "Повишаването на цената на недвижимите емоции се отразява на инфлацията и в известен смисъл е пречка пред присъединяването ни към еврозоната и това е обективен факт, посочи Драгомир Стефанов. Според него това обаче няма да накара пазарните участници - продавачи и купувачи, да спрат да строят и да купуват жилища, защото имаме за цел да влезем в еврозоната." .... Ние нямаме за цел да влизаме в еврозоната, защото СМЕ в еврозоната! Бизнесът и БНБ работят по правилата на ЕЦБ и всички др. финансови институции, за които се сещате откакто влязохме в чакалнята на щастливата еврозона! ... Затова процесът трябва да се нарече не - "влизане в еврозоната", а процес ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВАЛУТА - ЛЕВ, КОЯТО ДЪРЖИ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, като субект в правния мир на суверенна държава! ... Само банките (болшинството небългарски) ще спечелят няколко милиона. За гражданите ЗАЛИЧАВАНЕТО на българския лев ще донесе само беди, като в Хърватия. Най-висока инфлация и ДВОЙНО ОГРАБВАНЕ на населението: - чрез спестяванията - да се обърнат левовете в евро (намаляване на доходи и стандарт) - чрез скрито повишените цени на стоките - (намаляване на покупателната способност) КОЙ И ЗАЩО БЪРЗА ДА ЗАЛИЧИ ДЪРЖАВНАТА ВАЛУТА, ДЪРЖАЩА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ?! Долу предателите и окупаторите на Свободните суверенни държави!

Батеее, признай си сега, че рублите ги взимаш в евро :))))))

"...в българите стоят близо 80 млрд. лева, образно казано, под дюшеците, които с наближаването на членството на страна в еврозоната, час по-скоро трябва да излязат на светло." Мисля да ви го преведа този цитат на чист български език. Превода е много прост: "Подготвя огромна кражба на парите на хората." П.С. Към дираджиите: Колкото и да ми триете коментарите и да ме банвате, ще си останете същите мисирски помияри, които служат на сатанинските отрепки в този свят.

Жилищното строителство – най-голямата измама на прехода! Новите жилища с триъгълни стаи, сводове и големи колони дори по средата на стаята. И тва за 100-200 хил. евра ! Такъв прост народ не знам дали има някъде другаде по света. Да работиш като роб 10 години зад граница, да додиш тук с всички спестети пари, че и да донадиш от кредит, за да вземеш едн грозен коптор, трябва да си мазохист.

Те хубу се вдигат цените на имотите, но да наливаш пари в пропадаща държава с цени на жилища като в Централна Европа, що за инвестиция е? Това би означавало, цените след еврото да надминат Австрия :)

goose

Ето това всъщност е основната причина за саботажите по пътя към евро зоната - много крадени пари ще изгорят при прехвърлянето на левове в евро.

Затова и най-много копейките пищят. Там се плаща със стари кражби.

Това са пълни глупости! Ако доходността е 7-9% годишно то това значи, че средно трябва да можете да изплатите имота за 11-14 години (при такава доходност). За съжаление това не е така. Защото ако беше така, пред офисите на имотните брокери трябваше да има опашки и да не им се налага да пишат такива жалки материали.