По време на днешната търговия щатският долар слабо нараства спрямо еврото, японската йена, британския паунд и повечето основни валути.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.16%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се повиши с 0.11%.

Американската валута беше подкрепена от "ястребови" изявления на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната), които донякъде отслабиха пазарния оптимизъм по отношение на предстоящото облекчаване на паричната политика на Американската централна банка, причината за което бяха сигналите за отслабваща инфлация в Съединените щати.

Статистическите данни, публикувани тази седмица, показаха забавяне на темпа на растеж на потребителските цени в САЩ през април и следователно увереността на търговците, че Федералният резерв ще намали лихвите през септември, нарасна.

Въпреки това президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс каза вчера, че са необходими повече данни, потвърждаващи устойчивото забавяне на инфлацията, за да се вземе решение за намаляване на лихвите.

Колегата му от Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър също вярва, че членовене на борда на Фед се нуждаят от повече доказателства за спадаща инфлация, за да бъдат уверени, че е на път да постигне целта на централната банка от 2%. "Постъпващите данни показват, че ще ни трябва повече време, за да получим тази увереност", каза тя.

Председателят на Фед на Ричмънд Томас Баркин каза в интервю за CNBC в четвъртък, че според него Фед трябва да задържи лихвения процент на текущото ниво (5.25-5.5%) по-дълго. Като оргумент той отбеляза запазването на висок инфлационен натиск в сектора на услугите.

Днес се очаква Евростат да обяви предварителните данни за инфлацията през април, от които зависи кога Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да намалява основните си лихви. В момента лихвите по основните операции по рефинансиране, както и процентните ставки по пределното кредитиране и депозитите са съответно на 4.50%, 4.75% и 4 на сто. За март инфлацията в еврозоната беше 2.4% на годишна база, като спадна от 2.6% през февруари. Анализаторите, обаче, не са на едно мнение относно месечната инфлация, тъй като през март тя нарасна с 0.8% спрямо февруари, когато се повиши с 0.6% спрямо януари. Затова много от тях смятат, че и през април месечната инфлация ще се повиши повече отколкото през март.

Еврото се понижи с 0.08% до 1.0859 долара спрямо 1.0867 долара при затварянето на предишната сесия. ЕЦБ определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0866 долара. Банковият регулатор на еврозоната се очаква да намали лихвите по време на предстоящото си заседание на 6 юни, като пазарните прогнози предполагат потенциално понижение от приблизително 70 базисни пункта до края на настоящата година. Междувременно последните данни за БВП на еврозоната потвърдиха излизането й от рецесията през първото тримесечие, а последните прогнози на Европейската комисия предполагат гладка икономическа траектория в перспектива.

Обменният курс на британския паунд към долара също спадна с 0.08% до 1.2660 в сравнение с 1.2670 долара предишния ден.

Стойността на долара спрямо йената се повиши с 0.25% до 155.78 йени спрямо 155.39 йени в края на търговията в четвъртък. Данните по-рано тази седмица показаха, че икономиката на Япония се е свила с 2% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., което е по-лошо от пазарните очаквания за свиване от 1.5%, тъй като частното потребление е спаднало за четвърто поредно тримесечие. Последните данни усложняват позицията на Банката на Япония (BоJ), която трябва да балансира подкрепата си за икономиката с усилията за защита на слабата валута.

При силен долар стоковите валути обикновено се обезценяват, което се случи и днес. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, спаднаха съответно с 0.19% до 0.6669 щатски долара за един "австралиец" и с 0.06% до 0.6120 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона се обезцениха съответно с 0.06% до 1.3623 канадски долара за един американски и с 0.03% до 10.6963 крони за един щатски долар. Цените на фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 21 май поскъпнаха 0.45% до 79.59 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent с доставка до 31 май се повишиха с 0.64% до 83.80 долара за барел. И двата вида се насочват към седмина печалба, подкрепени от скорошните спадове в запасите от суров петрол в САЩ и нарастващия оптимизъм, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти тази година. Данните на EIA (Агенцията за енергийна информация) показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2.508 милиона барела миналата седмица, намалявайки за втора поредна седмица и надвишавайки прогнозите за по-малко намаление от 1.362 милиона барела.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници "Ройтърес" и TradingEconomics.