"Шокът от цената на живота е превърнал Обединеното кралство от нация на прахосници в нация от спестяващи", според "Резолюшън фондейшън" (Resolution Foundation), мозъчен тръст, фокусиран върху проблемите, пред които са изправени домакинствата, цитиран от ДПА и БТА.

"Бурен период на ръст на цените" промени това, което домакинствата правят с парите си - потреблението спадна повече от намалението на доходите, допълни тръстът.

Официалните данни, които ще бъдат публикувани следващата седмица, се очаква да покажат, че инфлацията се връща близо до целта от 2 на сто.

Тъй като инфлацията на индекса на потребителските цени (CPI) за април се очаква да се доближи до желаната от "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) цел, "Резолюшън фондейшън" анализира как инфлационният натиск е повлиял на стандарта на живот, разходите и финансите.

Инфлацията на индекса на потребителските цени достигна своя връх от 11,1 на сто през октомври 2022 г., а от март 2021 г. общите цени са се увеличили с 22 на сто, казаха изследователи.

CPI се е повишила с 3,2 на сто през 12-те месеца до март 2024 г., което е спад спрямо 3,4 на сто през февруари, според данни на Службата за национална статистика (ONS).

Тръстът допълни, че домакинствата като цяло са намалили рязко своите разходи по време на кризата.

Ръстът на инфлацията ерозира стойността на приходите. Реалният разполагаем доход на домакинство на човек е намалял с 1,1 на сто (280 британски лири или 354 долара на година), точно преди пандемията от коронавирус (четвъртото тримесечие на 2019 г.), но реалното потребление на човек е спаднало много повече - с 4,7 на сто (или 1200 британски лири на година).

През последното тримесечие на 2023 г. семействата са спестили 6 на сто от разполагаемия си доход - най-високият процент извън пандемията от повече от 30 години - казаха изследователи.

В доклада се казва още, че въпреки добрата новина, че инфлацията се нормализира, все пак на Острова са преживели огромен инфлационен шок - най-големият от поне две поколения.

Джеймс Смит, изследователски директор на "Резолюшън фондейшън" допълни, че "следващата седмица основната инфлация трябва най-накрая да се върне към нормалните си нива, отбелязвайки края на най-големия скок на инфлацията в Обединеното кралство от повече от четири десетилетия.

Мащабът на този почти тригодишен инфлационен шок промени икономиката и публичните финанси, както и начина, по който хората разходват парите си.

"Разходите за кредитни карти намаляха с 13 на сто, а семейства спестяват около 54 милиарда британски лири годишно повече, отколкото можехме да очакваме", допълни Джеймс Смит.