Швейцарските банки и индустриалците препоръчват на банкерите, работили с американски клиенти, да се въздържат да пътуват в чужбина, уточнява изданието.

"Според мен към хиляда са банкерите, които не смеят да отидат в САЩ и дори да излязат в чужбина" – цитира "Матен Диманш" президента на Американско-швейцарската търговска камара Мартен Навил.

Швейцарските банки са известни с това, че са приемали милиарди недекларирани долари от американски граждани, макар вече да отказват тези пари. Редица швейцарски банки вече се разследват от САЩ.

САЩ не са огласили самоличността на швейцарските банкери, които са разследвани, но според седмичника в техните списъци фигурират тридесетина имена.

Информацията излиза в "Матен Диманш" седмица след ареста в Италия на третия по ранг директор на швейцарската банка Ю Би Ес Раул Вейл, издирван от САЩ.
Петдесет и четири годишният Вейл бе обвинен от американски федерален съд заради предполагаемата си роля в укриване на данъци. Според съда Вейл и съучастниците му помогнали на клиенти да укрият от американските данъчни служби близо 20 милиарда долара.