Централната банка на Испания обяви днес, че близо 163 млрд. евро (200 млрд. д.) са напуснали страната през първите пет месеца на годината, което отразява спада на доверието във възможността на правителството да преодолее финансовите проблеми, предаде Асошиейтед прес и БТА. Данните отчитат портфейлни инвестиции, банкови депозити и кредити. Само през май изтичането на капитали от Испания се е равнявало на 41 млрд. евро спрямо 9,5 млрд. евро през същия месец на миналата година.

През май Банкиа (Bankia), една от най-големите испански банки, обяви, че има нужда от спасителна помощ от 19 млрд. евро, припомня АП. Националните и международни инвеститори нямат доверие в Испания, където рецесията се задълбочава, а правителството бе принудено да поиска от европейските си партньори помощ за стабилизиране на банковия сектор, допълва ДПА.

Задълбочават се и икономическите проблеми на автономните испански области, докато правителството се бори да понижи бюджетния дефицит от 8,9 процента. Североизточната област Каталония отчита недостиг от над 400 млн. евро, за да покрие финансовите нужди за болници и други обществени услуги през юли, съобщи днес в. "Паис".

Все повече анализатори пък вярват, че в крайна сметка Испания ще последва Гърция, Ирландия и Португалия и ще поиска цялостна спасителна програма от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).