В анализ на Института на германската икономика се казва, че ако квалифицираните кадри бяха достатъчно, компаниите в страната биха могли да работят с пълен капацитет. В този случай те биха генерирали около 49 милиарда евро повече през тази година.

Незаетите места са почти 600 000

Както са установили експертите от института, миналата година са останали незаети 570 000 работни места. "Това означава, че производственият потенциал на компаниите не се развива. Те биха могли да произвеждат повече, но им липсват необходимите служители за целта."

Има и още нещо - понеже в следващите години се очертава голям брой хора да излязат в пенсия, недостигът на квалифицирани кадри ще се увеличи още повече, предупреждават от Института. Покрай това и разходите, предизвикани от недостига на квалифицирани кадри, ще нараснат - прогнозите на експертите са, че през 2027 година нереализираният производствен потенциал вероятно ще достигне 74 милиарда евро.

Какви са решенията?

"За да се намали недостигът на специалисти, има нужда най-вече от висококвалифицирани мигранти", посочват авторите на изследването. Освен това би било особено ефективно да се създадат възможности за по-възрастните да останат на работа. Поради това компаниите в Германия трябва да се опитат с подходящи предложения да задържат опитните си служители за по-дълъг период.

Материалът е публикуван в DW под редакцията на Биляна Михайлова