Това обяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който днес имаше и рожден ден. Според него е нормално да бъде понижена прогнозата за ръст на икономиката ни, тъй като тя е понижена и в целия ЕС.

Ръстът на заплатите не е изоставал кой знае колко от цената на тока, пресметна Добрев, коментирайки идеята заплатите да растат пропорционално на електричеството. "За 10 години ръстът на заплатите и на тока са ниски цифри, но има обективни причини, които ще доведат до ръст на електроенергията. Ръст в заплатите трябва да има след повишение на производителността на труда", подчерта Делян Добрев.

Попитан за местенето на администрацията, той отговори, че разхвърлянето на отделни сгради не пречи. "Преместването на сектор "Туризъм" в Пловдив няма да затрудни работата ни. Те са тридесет и няколко души и не мисля, че ще имаме проблеми там. Премахнахме дублиращите функции, защото различни хора проверяваха едни и същи неща. 24 подписа за едно изплащане, например, са намалени на 12 подписа", каза Добрев.

Министърът коментира и поведението на чуждите търговски вериги спрямо българските производители. Според него не може да се говори за картел, а за значителна пазарна сила и за злоупотреба с такава сила. Той обеща до месец да са готови законодателни промени, които да регламентират дейността на веригите. Добрев обяви, че по-големият проблем на българските производители е ниската конкурентоспособност, която е породена от ниска производителност на труда и висока енергоемкост. Високата енергоемкост може да се реши чрез ОП "Конкурентоспособност", защото там ЕС е заделил 1,2 млрд. евро, за да станат българските предприятия по-конкурентоспособни, каза министърът.

За назначаването на Валентин Николов за директор на АЕЦ "Козлодуй", Добрев каза, че Николов е повишен, тъй като отговорността е много по-голяма да си директор на АЕЦ. "Евгения Харитонова ще предложа за заместник-министър на икономиката. Тя е член в момента на ДКЕВР, има изключително богат опит в сферата на енергетиката, работила е и в НЕК, подчерта министърът.

За АЕЦ "Белене" и за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Добрев каза, че много хора са мислили, че 7 блок е алиби от страна на правителството. "Това не е така. Ние регистрирахме новата проектна компания, 100% собственост на АЕЦ "Козлодуй" с капитал 2 млн. лева, с хора работещи в посока на изготвяне на всички анализи за вземане на решение за строителство на 7-ми блок. Може би октомври месец на 100% реакторът ще е готов, но това не значи, че тогава ще започне да се строи", уточни Добрев.