Поредната негативна статистика на Евростат сочи, че половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи. За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

 "В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на телевизия "България он ер".

 Според Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика. 

 "Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира още финансистът.

 Вчера арламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г., с предвидени повече разходи за 500 милиона лева.