Българските домакинства харчат най-много от доходите си за храна, след това за плащане на битови сметки за ток, вода и горива, показват последните данни на Националния статистически институт.

През третото тримесечие на 2018 година едно семейство е давало средно по 28.9% от парите си за храна. Така от средно похарчени 3 330 лева, 963 за отивали за тази цел.

На второ място са разходите за битови нужди. Плащането на ток, вода и горива заема 12.4% от разходите на семействата у нас или 413 лева. Така двете пера храна и битови сметки изяждат почти половината от парите ни всеки месец, показват още данните на статистиката.

Най-малко даваме за облекла и обувки - едва 3.4% от разходите ни са за тази цел. Следват парите за алкохол и цигари - 4%. Сравнително малко пари отделяме и за телефон, както и за обзавеждане на жилището - около 4%.

Приходите на българите продължават да идват основно от работна заплата и пенсия, показват още данните. Заплатата ни осигурява 56.2 от всички приходи, а пенсиите дават 27.8% от тях. така от общ приход на домакинство от 3230 лева, работната заплата е 1899 лева, а пенсията - 938 лева.

През третото тримесечие на 2018 година намаляват приходите ни от наем на собственост до незначителните 0.2%. За сметка на това се вдигат приходите от семейни добавки - те заемат 1.3% от приходите ни, като за второто тримесечие са били 0.7%.