Резервите от каменна сол в голямото находище на този минерал недалеч от украинските градове Артьомовск (Бахмут) и Соледар достигат според оценки над 15 милиарда тона. При сегашното темпо на добив те ще стигнат за повече от хиляда години. Това разказа днес за ТАСС Андрей Белодедов, завеждащ катедра "Минно дело" в Южноруския държавен политехнически университет, предаде агенцията, предаде БТА.

"Артьомсол" има четири действащи солни шахти в това находище; през последните десет години оттам идваха годишно по около 7 милиона тона. Солта от Артьомовск и Соледар е с по-високо качество от добиваната в някои руски находища от региона като езеро Баскунчак в Астраханска област, посочи експертът.

"Артьомсол" е най-голямото в Европа предприятие за добив на каменна сол. Седалището на компанията е в Соледар, град от украинската Донецка област на територията на самопровъзгласилата се проруска сепаратистка Донецка народна република (ДНР), чието присъединване Москва обяви през септември. В Украйна фирмата бе държавен монополист в производството на сол.

В края на май 2022 г. украинското издание "Економична правда" съобщи, че по думите на и. д. директор на "Артьомсол" Виктор Юрин предприятието е спряло работа. Към този момент сред постоянните му клиенти са били Унгария, Полша, Грузия, Молдова, Азербайджан и Румъния.

През нощта срещу сряда шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че силите й са поели контрол над Соледар, където през последните дни се водеха ожесточени боеве. По-късно военното министерство в Москва посочи, че руски войски са блокирали града откъм север и юг, а в самия Соледар се водят битки. Според депутата от парламента на ДНР Андрей Баевски, цитиран от ТАСС, руската армия все още се сражава с украинската групировка от региона.