Парламентарната Комисия по бюджет и финанси не прие на първо четене законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители, съобщи БТА.

Един от вносителите - Йордан Цонев, обясни, че между двете четения ще се наложи доработване на текстовете, тъй като трябва да са в унисон с влязлото в сила от 5 декември ембарго и дерогацията за внос на петрол по море до края на 2024 г.

На 30 ноември законопроектът мина на първо четене в енергийната комисия.

Какво предвижда законопроектът

Задължените лица декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия.

Предлага се режим за облагане, включително и за внасяне на задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

Забранява се износът за трети страни и за други страни членки на ЕС на суров петрол и нефтопродукти за периода на неговото действие - от 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. (когато изтича действието на дерогацията, предоставена на България.)

Предлага се режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Какви са реакциите на депутатите

Йордан Цонев каза, че във връзка с влязлото в сила вчера ембарго и дерогация, която е дадена на България за 2 години, целта на законопроекта е да се ограничи преработката на руския петрол, както и да се контролира неговият внос и преработка. Той припомни, че досега комбинатът "Лукойл-Нефтохим" е работил преди всичко на процесинг - преработва суров нефт и продуктите от преработката остават или в страната или за реекспорт. Според Цонев това има своите негативни последици за фиска на страната, тъй като по-голямата част от печалбата на рафинерията е извън България.

Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта, като започне да се облагат вземанията по отношение на ДДС и акцизите, изтъкна Цонев. Според него събитията вече изпреварват този законопроект, защото ембаргото върху руския петрол влезе в сила, а българското правителство е наложило забрани във връзка с реекспорта и е разрешило някои продукти да бъдат реекспортирани, защото те нямат реализация в страната и няма къде да бъдат складирани.

Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане" опонира, че ако се приеме този законопроект, не е добре за България, защото са нужни над 500 млн. лева инвестиции в рафинерията и поне 6 месеца да се преработи цялата система, за да може да работи с друг тип петрол. "Основно оставаме без петрол и без работеща рафинерия", изтъкна той.

Венко Сабрутев от ПГ на "Продължаваме промяната" изтъкна, че законопроектът "лежи" на едно от големите постижения на кабинета "Петков" - договорената дерогация и България да има възможност да продължава да внася руски суров петрол и след 5 декември тази година. Относно забраната за износ, депутатът счита, че това е добро решение, за да може ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава тук в България.

Мартин Димитров от ПГ на "Демократична България" каза, че ще подкрепи законопроекта на първо четене. Дали това точно е решението обаче ще се прецени на второ четене, когато ще може да се внесат необходимите корекции. Според него, ако се разреши износът на дизел и бензин, това ще доведе до поскъпване на цените, защото ще намалее предлагането на българския пазар.

Дерогацията на Европейския съюз е ясна, счита Румен Гечев от ПГ на "БСП за България". Той е категоричен, че ако на рафинерията в Бургас се забрани да изнася, тя няма как да не затвори. "Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби, или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум", изтъкна той.

Делян Добрев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" заяви, че преди началото на войната в Украйна, "Лукойл-Нефтохим" е работил с 40 процента неруски петрол. Според него няма проблем сега рафинерията да работи с 50 на сто руски на 50 процента неруски.

Каква е реакцията на МФ

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова обясни, че дерогацията разрешава България да внася суров нефт и нефтопродукти от Русия, но само след произнасяне на компетентния орган - Министерският съвет. МС трябва да разреши дерогацията, тъй като по регламент тя не е автоматична. Провеждат се разговори с Европейската комисия и в момента нито една европейска държава няма забрана за износ. "Държавите, които внасят нефт по тръбопровод, нямат забрана", изтъкна зам.-министър Петкова. Даже тези държави, които имат проблем с внасянето на нефт по тръбопровод ЕК може да им разреши временна дерогация да внасят нефт по море.

По отношение на нефтопродуктите, произведени от руски петрол - за тези, които се внасят по тръбопровод, забраната влиза в сила от 5 февруари 2023 г. В момента ЕК обмисля в деветия пакет на санкциите какъв да бъде подходът по отношение на нефтопродуктите, произведени с руски петрол.

"Дизелът се забранява да се изнася от 5 март 2023 г., за да се гарантира потреблението в страната", коментира още зам.-министър Петкова.

Каква е реакцията на бизнеса

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира, че ако в този вид законопроектът се приеме, означава, че няма да има свръхпечалба, която да бъде обложена. Намаляването на работата на рафинерията със сигурност ще доведе до много по-малки приходи в бюджета. От другата страна това заплашва и дейността на рафинерията, изтъкна Бенчев.

Както стана известно кабинетът изчисли, че с режима на облагане на свръхпечалбите, заложен с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, ако "Лукойл" премести регистрациите на поделенията си, свързани търговски с  България, и ги направи данъчно задължени лица в България, ще може да плати около 700 млн. лева данък идната година.

По време на обсъждането в енергийната комисия в края на миналия месец служебният вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каза, че въвеждането на пълна забрана за износ на продукти с произход суров петрол от Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и всички потребители на петролни продукти.

На 2 декември служебният кабинет прие решение за дерогацията за вноса на руски петрол, като забрани износа и реекспорта на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия след 5 март, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Засега не е ясно кои ще са тези продукти, които ще могат да се изнасят и след 5 март.

На 5 декември говорител на ЕК каза, че със София се провеждат разговори във връзка с отстъпките от санкциите, договорени за нашата страна и обявеното намерение на българското правителство да разреши продължаване на износа на преработен руски петрол до март догодина.