Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия, внесен от Мустафа Карадайь и група народни представители.

В законопроекта се предлага забрана на износа за суров петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на регламента на Европейския съвет, съобщи БТА.

По време на обсъждането служебният вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каза, че въвеждането на пълна забрана за износ на продукти с произход суров петрол от Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и всички ползватели на петролни продукти.

Какво урежда проектозаконът

Задължените лица декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия.

Предлага се режим за облагане, включително и за внасяне на задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

Забранява се износът за трети страни и за други страни членки на ЕС на суров петрол и нефтопродукти за периода на неговото действие.

Предлага се режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административни-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Заложено е законопроектът да влезе в сила от 5 декември (от когато влиза в сила забраната на ЕС за внос на руски петрол по море, а България ще остане единствената страна, която ще го прави и ще може да го прави още две години - б.р.) и да се прилага съобразно ограничителните мерки срещу действията от Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, извършени до 31 декември 2024 г. 

Как реагираха министри и депутати

Христо Алексиев смята за неразумно абсолютното ограничаване на износа на нефтопродукти с произход от Русия, защото това директно ще доведе до спиране на рафинерията в Бургас и до много сериозни проблеми за бизнеса и гражданите, защото няма откъде България да се снабди с тези количества горива.

Вицепремиерът смята, че по този въпрос трябва да се продължи комуникацията с Европейската комисия, докато се изчистят всички правни и икономически аспекти (свързани с дерогацията - б.р.).

Освен това самолетното гориво се произвежда от рафинерията в Бургас. "Това зареждане се третира като вид износ, тогава всички самолети трябва да спрат на 4-и срещу 5-и (декември) и няма как да бъдат заредени с гориво, ако трябва Агенция "Митници" да изпълни тази забрана", заяви още Христо Алексиев.

От Министерството на финансите отбелязаха, че приетият от Европейския съвет регламент за ембарго на руския петрол не забранява на България да изнася горива. След преработката на петрола в рафинерията в Бургас горивата се смятали с произход България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Драгомир Стойнев от БСП също смята, че рафинерията в Бургас е застрашена да спре да работи, ако се забрани износът на продукти с произход от Русия.

Рамадан Аталай обаче коментира, че законопроектът на ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта му е да се спазват правилата. Той изтъкна, че България е получила дерогация за руския петрол, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България" изтъкна, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре работа.