Европейската комисия води разговори с властите в България по повод ограниченията за търговия с руски петрол и отстъпките за София. Това съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков, като се позова на говорител на комисията, който не навлезе в подробности.

Говорителят поясни, че ЕК и София са в "конструктивен контакт" по повод отстъпките от санкциите, договорени за нашата страна и обявеното намерение на българското правителство да разреши продължаване на износа на преработен руски петрол до март догодина. Работим за намиране на решение, съобразено със санкциите на ЕС, заяви той. По неговите думи нашата страна се ползва от отстъпки за вноса на руски петрол по море, обвързани с известни условия. 

В Брюксел вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев заяви пред български журналисти, че тепърва ще се оценява въздействието от въведените от понеделник нови ограничения в ЕС за търговията с петрол от Русия. Надявам се Европейската комисия да е направила необходимите анализи как ще се отрази на Европа. България подкрепи това предложение и ще изпълнява това, което е прието, допълни вицепремиерът, който е в белгийската столица за участие в заседание на Съвета на ЕС.

По БНР в неделя зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков каза, че с въпроса се занимават министърът на енергетиката Росен Христов и Христо Алексиев.  

Българската позиция е известна: произведените в рафинерията на "Лукойл" в Бургас нефтопродукти са с български произход и могат да се изнасят. На 2 декември правителството одобри изключението, допуснато от ЕК за руския петрол и същевременно си запази правото да продължи да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол и след 5 март, когато влиза в сила принципната забрана за продажба навън на нефтопродукти. Европейската комисия вече заяви, че разрешаването на износ на горива, произведени от руски суров петрол, може да бъде нарушение на санкциите.

Износът на дизелово гориво се забранява от 5 март 2023 г., за да се гарантира вътрешното потребление.

ЕС въведе решения, за да възпрепятства възможността Русия да получава високи приходи от продажбата на петрол, с които да финансира войната в Украйна. От днес влезе в сила забраната за внос по море на руски петрол, въведохме и таван за цените, на които в ЕС се доставя петрол. Тези мерки са напълно оправдани заради руските действия, заяви още говорителят на Европейската комисия.

Решихме повече да не внасяме петрол от Русия по море, това решение влезе в сила от днес. Няма значение дали на Русия това й харесва. Решихме също да се наложи ценови таван на петрола, пренасян от Русия с танкери под европейски флаг и с европейски застраховки до държави извън ЕС. Повече ЕС няма да внася руски петрол по море, независимо от цената, отбеляза говорителят.