Китайският вицепремиер Лю Хъ проведе днес конструктивен диалог с американския министър на финансите Джанет Йелън, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс и БТА. Двете страни са се споразумели да се координират още повече помежду си по макроикономическата политика.

В комюнике на министерството е посочено, че Пекин е изразил безпокойството си от допълнителните мита, наложени от Вашингтон върху китайски стоки. Ведомството описва диалога като "прагматичен и откровен".

Американското министерство на финансите от своя страна съобщава за "откровен диалог по същество", без да споменава в комюникето си китайските безпокойства за митата, отбелязва Ройтерс.

Изправен пред скока на инфлацията, който определя като свой най-голям приоритет, американският президент Джо Байдън възнамерява да преразгледа към понижение митата, наложени върху китайски стоки за милиарди долари.

Въпросът не се приема единодушно в американската администрация. По-рано Джанет Йелън заяви, че някои мита, въведени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, нямат "никакъв стратегически смисъл".

Министърът на финансите е повдигнала в разговора си с Лю Хъ обезпокояващи въпроси като отражението на войната в Украйна върху световната икономика и нелоялните икономически практики на Китай, се казва в разпространеното от нейното ведомство комюнике.

Отношенията между Китай и САЩ значително се влошиха по време на администрацията на Доналд Тръмп (2017-2021 г.), която поде търговска война срещу азиатския гигант, припомня АФП. Върху много стоки бяха въведени реципрочни мита, които още действат въпреки примирието, подписано от двете страни през януари 2020 г. Ако нито една компания в САЩ не поиска те да бъдат продължени, срокът на действие на допълнителните мита ще започне да изтича в близките дни.

Първата серия от тях изтича автоматично утре, 6 юли, уточнява АФП.

Новият контакт между Пекин и Вашингтон беше осъществен преди планирания разговор в близките седмици между Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, заявява Белият дом.