Ден след като Г-7 лансира глобална инициатива за инвестиции в инфраструктура, главно в развиващите се страни и макар не пряко я изправи срещу китайския "Един пояс, един път" Пекин надигна глас. Китайското външно министерство заяви, че се противопоставя на действия и изявления, които под предлог за изграждане на глобална инфраструктура "очернят и оклеветяват" китайската инициатива "Един пояс, един път".

По-рано Белият дом обяви, че групата на седемте водещи икономики възнамерява да отдели 600 милиарда долара за инициатива, наречена "Партньорство за глобална инфраструктура". Миналия ноември пък ЕС лансира своята "Глобална врата", също за инвестиции в инфраструктура в страни извън Общността.

Намерението на "Партньорство за глобална инфраструктура" е да се "запълни инфраструктурната празнина в развиващите се страни, да се подсили глобалната икономика" и да подкрепи интересите на държавите от Г-7 в икономиката и националната сигурност, заяви Белият дом. Партньорството ще се съсредоточи върху инвестиции в "устойчива на климата инфраструктура", справяне с климатичната криза, подобряване на глобалната енергийна сигурност и цифровите технологии, подкрепяне на равенството между половете и инфраструктурата в здравеопазването. 

Съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан подчерта, че проектът има за цел да стане алтернатива на китайската икономическа инициатива.

"По отношение на инициативата на Г-7, която споменахте, Китай приветства всички инициативи, които помагат за изграждането на глобална инфраструктура", каза представителят на китайското министерство  Джао Лиджиан, цитиран от ТАСС и БТА. 

Според говорителя пред страната му не фигурира проблем, какъвто е замяната на една инициатива с друга.

Ние обаче се противопоставяме на изявления и действия, които под прикритието на изграждане на инфраструктура насърчават "геополитически калкулации", клеветят и очернят инициативата "Един пояс, един път", добави дипломатът.

Според документ на Белия дом, разпространен снощи, САЩ, заедно с партньорите си от Г-7, предприемат ново партньорство, насочено към развитието на глобална инфраструктура. За тази цел Вашингтон планира да предостави до 200 милиарда долара през следващите 5 години, а заедно със страните от Г-7 - да мобилизират до 600 милиарда долара за същия период.

В документа се отбелязва, че партньорството ще бъде насочено към развитието на "висококачествена, устойчива инфраструктура", която, наред с други цели, ще позволи "укрепване и диверсификация на веригите за доставки".

В отделно разпространен меморандум американският президент посочва, че целта на плана е да се предложи на страните с ниски и средни доходи всеобхватно, прозрачно и базирано на стойността финансиране за развитие на инфраструктурата.

Инициативата "Един пояс, един път" е концепция, предложена през 2013 г. от китайския президент Си Цзинпин, чиято цел е да засили международната търговия и инвестиционни проекти, включващи повече държави по света, като включително използва и капитала на заинтересованите страни. Повече от 150 държави и международни организации вече са се присъединили към инициативата.

Европейският отговор 

Да припомним, че в средата на ноември 2021 г. ЕС лансира своя проект "Глобална врата" (Global Gateway), в който иска да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за инфраструктурни и други проекти - в отговор на китайската инициатива "Един пояс, един път". Основната цел на ЕС е да засили участието си в проекти в развиващи се държави, противодействайки на китайската инициатива, чрез която Пекин разпростира влиянието си по света.

Сега на срещата на Г-7 германският канцлер Олаф Шолц обвърза инициативата "Партньорство за глобална инфраструктура" с усилията на Европа да прекъсне зависимостта си от руския енергиен износ.

"Нашата дейност за насърчаване на инфраструктурата в глобален план е засегната също така от настоящата геополитическа ситуация", каза той.

"Затова обсъдихме как нашите глобални инвестиции в неутрална към климата и нисковъглеродна енергия, включително газ, могат да ни помогнат като временен отговор на използването на енергията като оръжие от Русия", заяви Шолц.