Сега Пекин е убежище на повече милиардери от всеки друг град в света, според последния годишен списък на богатите, който Forbes изготвя, съобщи Би Би Си (BBC).

Китайската столица добави 33 милиардери в списъка през миналата година и сега е домакин на общо 100, съобщи бизнес списанието.

Така Пекин надви Ню Йорк, където живеят 99 милиардери и беше на върха през последните седем години.

Бързото ограничаване на разпространението на Covid-19 в Китай, възходът на неговите технологични фирми и фондовите пазари му помогнаха да заеме първо място.

Въпреки че сега Пекин има повече милиардери от Голямата ябълка (Ню Йорк), общата нетна стойност на състоянието на милиардерите в Ню Йорк остана 80 милиарда щатски долара - по-голяма от тази на техните колегите в Пекин.

Embed from Getty Images

Най-богатият жител на Пекин беше Жанг Иминг, основателят на приложението за споделяне на видео TikTok и главен изпълнителен директор на компанията майка ByteDance. Нетната стойност на имуществото му се удвои през 2020 г. до 35,4 милиарда долара към 8 април 2021 г., по данни на Forbes.

За разлика от него, най-богатият жител на Ню Йорк, бившият кмет Майкъл Блумбърг, има състояние на стойност 59 млрд. долара към 8 април 2021 г.