Европейските компании обявиха, че са все по-обезпокоени от новия курс на икономическа самодостатъчност, подет от китайските лидери, предаде ДПА.

На пръв поглед всичко изглежда наред, отбеляза Йорг Вутке, председател на Търговската камара на ЕС в Китай при публикуването на годишния доклад на организацията.

Много европейски мултинационални компании отново са имали рекорден оборот и печалби миналата година, което вероятно няма да се промени в близко бъдеще.

В краткосрочен план перспективите за европейските компании, които оперират в Китай, продължават да са положителни, обяви камарата, която представлява интересите на 1700 членуващи дружества.

Въпреки това са налице тревожни знаци, че Китай все повече се обръща навътре към себе си.

Тази тенденция буди значителни съмнения за бъдещия растеж на страната, предупреди Вутке.

Камарата има предвид петгодишния план, приет от Националния народен конгрес на Китай (парламента - бел. ред.) през март, който съвсем очевидно залага на курс към намаляване на зависимостта от останалия свят, като се цели в крайна степен да се постигне високо равнище на самодостатъчност.

Според камарата в този процес към независимост Китай вероятно ще намали допълнително ролята на чуждестранните компании, които в момента оперират на местния пазар, особено във високотехнологичните сектори.

Членовете на Търговската камара на ЕС се опасяват доколко ще могат да допринесат за бъдещия икономически растеж на Китай, добави Вутке.

В доклада, цитиран и от Асошиейтед прес, камарата призовава Пекин да разшири достъпа до телекомуникационния, финансовия и други, контролирани от държавата сектори, за частни и чуждестранни конкуренти. Тя отправя 93 препоръки, включително и призив към регулаторните органи да разяснят "лавината" от правила за киберсигурността, личните данни и редица други и да се уверят, че те се прилагат, само където това е необходимо.

Китай трябва да засили интеграцията си в световната икономика и да се откаже от твърде независимата си политика, се твърди в доклада.

Тази година китайската икономика ще нарасне с до 8,5 процента на фона на възстановяването от коронавирусната пандемия, прогнозираха Международният валутен фонд (МВФ) и икономисти от частния сектор. Очаква се обаче растежът да спадне под 5 процента след 2025 година, когато застаряващото население ще се нуждае от по-големи разходи за социално обезпечаване.

Камарата на ЕС се позовава и на оценка на МВФ, според която производителността на Китай е с 30 процента по-слаба от тази на САЩ, Япония и Германия.

В проучване, публикувано на 10 септември, Американската търговска камара в Китай, отправи подобен апел към Пекин - да възобнови нормалните визови услуги, припомня АП.