Анализ на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) върху празничната трапеза за 2024 г. разкрива, че инфлацията продължава да влияе върху цените на основните продукти за Бъдни вечер и Коледа в България. Сред продуктите с най-висок ръст в цените са маслото (+27.8%) и доматите (+20.6%). Въпреки че глобалната инфлация се е забавила, анализът подчертава, че натрупаните увеличения остават устойчиви. Това затруднява домакинствата в осигуряването на традиционни празнични трапези. В същото време спадът в цените на някои основни продукти, като лук (-11.2%) и яйца (-3.9%), дава известна глътка въздух на потребителите.

Анализът на инфлацията на празничната трапеза е базиран на сравнение на цените на 18 основни категории хранителни продукти, традиционно използвани за приготвяне на ястия за Бъдни вечер и Коледа. Данните са публично достъпни и техни източници са Министерство на икономиката и Национален статистически институт, отбелязват от ЕКИП.

Изследването включва всички 18 продуктови категории (постни и блажни храни и напитки) и показва, че на годишна база цената на Коледната трапеза се увеличава с 4.70%. Това увеличение е значително по-високо от отчетения от НСИ ръст на потребителските цени на годишна база през ноември - 2.1%. Освен това е и леко по-високо от увеличението отчетено от НСИ конкретно в категорията на храните през ноември, което е 4.14% на годишна база. Това показва, че макар и инфлацията значително да се е забавила от нивата отчетени през 2022 и 2023 г., тя остава сравнително висока и осезаема конкретно що се отнася до празничната трапеза.

Експертите констатират, че сред продуктите с най-значителен ръст в цените се открояват маслото с увеличение от 27.82% и доматите с ръст от 20.57%. Без влиянието на тези две категории, в които се отчита друцифрен ръст, общата инфлация на Коледния индекс е 2.27% на годишна база. Инфлация над общото ниво бива отчетена и при каймата (смес), вината, бялото сирене и ориза, но в сравнително по-умерени рамки, все под 10% на годишна база. Обратно, три категории бележат понижение в цените - яйца (размер М), лук и картофи. Най-съществено е понижението в цената на килограм лук - 11.16% на годишна база към 4 декември 2024 г.

Източник: ЕКИП

Изследователите разделеят анализа си на ценовите характеристики на постни и блажни храни. 

Движение на цените на постни храни

Постните храни, важни за Бъдни вечер, бележат по-слабо увеличение на цените с обща инфлация от 2.91%. Макар и по-слабо от инфлацията в общия Коледен индекс, това ниво също е по-високо от общата потребителска инфлация отчетена от НСИ. При постните продукти най-висока инфлация е отчетена при доматите, както вече отбелязахме, следвани от ориза (7.11%), олиото (4.2%) и категорията минерални води, безалкохолни и сокове (3.82%). Спад в цените има в две постни категории - лук и картофи, като при картофите спадът в цените е слаб - 1.62% на годишна база. Като цяло при 10-те постни хранителни продукти се забелязва сравнително по-ниска инфлация - под 4%, с изключение на доматите, ориза и олиото.

Източник: ЕКИП

Движение на цените на блажни храни

От друга страна, при блажните храни, които заемат основно място на трапезата на самата Коледа, откриваме преобрадаващо високи нива на инфлация. Общото увеличение в непретегления индекс на блажните хранителни продукти (8 на брой) е 6.95% на годишна база - значително над увеличението отчетено както в общия Коледен индекс, така и увеличението в ИПЦ отчетено от НСИ за месец ноември.

Най-висока е инфлацията при маслото, като е важно да се отчете, че никой друг от блажните хранителни продукти не отчита двуцифрен темп на инфлация. Ако извадим маслото, общото увеличение при цените на блажните хранителни продукти е 3.97%. Това е по-умерен ръст, но също сравнително силен и по-висок от общото ниво на потребителска инфлация. Продукти като кайма (смес) и бяло сирене отбелязват инфлация от съответно 7.56% и 6.34%. Цените на вината растат с 9.46% на годишна база. Тези продукти отчитат най-високите нива на инфлация след маслото.

Източник: ЕКИП

Икономистите от ЕКИП обобщават, че за тазгодишните празници инфлацията е далеч по-осезаема при блажните продукти - животинските хранителни стоки и вината. От друга страна, при постните продукти, с изключение на доматите и ориза, инфлацията е осезаема, но по-умерена. Данните показват нормализация на ценовите движения в България в сравнение с 2022 и 2023 г., обаче не и корекция. Тоест, инфлацията се стабилизира, но натрупаните ценови увеличения през последните няколко години остават. Признаци за съществена коригираща дефлация няма и макар и далеч по-умерена, инфлацията на тазгодишната Коледна трапеза остава осезаема.

Анализаторите отбелязват, че методологията на изследването им се основава на непретеглен индекс, който включва 18 категории хранителни продукти - непретеглен, за да се елиминира риска от субективно изкривяване на картината. Данните са събрани от два източника: сайта foodprice.bg на Министерството на икономиката с актуализация към 4 декември 2024 г., и Индекса на потребителските цени (ИПЦ) на Националния статистически институт (НСИ), актуализиран към ноември 2024 г. От ИПЦ са използвани данни за напитки, които липсват в foodprice.bg, конкретно категориите "минерални води, безалкохолни и сокове" и "вина". Изборът на двата източника е продиктуван от необходимостта да се събере пълноценна картина на цените на всички важни компоненти на празничната трапеза.