Външен скелет или екзоскелет, даващ на човека, който го носи, супер сили и игри, които по забавен начин учат децата да пишат софтуерни кодове. Такива иновации бяха представени на изложението за потребителски техника в Лас Вегас тази седмица, информира Франс прес и БТА.

Механични мускули

Екзоскелетът Гардиън ЕксОу (Guardian XO) създаден в сътрудничество между Саркос роботикс (Sarcos Robotics) и Делта еър лайнс (Delta Air Lines) даде възможност на посетителите на изложението лесно да вдигат куфар, тежащ 22,7 килограма с една ръка с помощта на технологията за супергерои.

Работниците, които носят този "костюм" могат да вдигат до 90,7 килограма осем часа без усилие, според Делта. Компанията планира служители по обработването на багаж да тестват екзоскелета.

Същевременно Панасоник (Panasonic) представи собствен екзоскелет "супер робот", който пък ще помага на екипите да пренасят тежко оборудване за състезателите на предстоящите в Токио параолимпийски игри.

Игра на кодове

Май креативити бокс (My Creativity Box) представи играта Мочи (Mochi), която по забавен начин и без екрани създава у децата умения за софтуерно кодиране.

Комплектите Мочи позволяват на децата да създават роботизирано пътешествие за плюшено мече и да го управляват според историите в книжка.

Играта насочва вниманието към формите, цветовете, животните и числата.

С тригодишната ми дъщеря се сетихме за това, каза техническият директор на Май криейтив бокс Михран Варданян.

Това е игра без екрани, така че децата не се пристрастяват към екраните, освен това научават някои неща за кодирането и други полезни работи, допълни Варданян.

Програмиране със "Замръзналото кралство"

Бъдещите софтуерни специалисти на най-различни възрасти са поканени да влязат в "магичния свят на кралството на кодирането" с помощта на онлайн образователна схема, създадена в партньорство с Дисни (Disney).

Програмата Дисни кодилюжън (Disney Codeillusion), която неотдавна бе пусната в САЩ, използва редица популярни герои от филмите на Дисни, за да направи по-забавно обучението по компютърно кодиране.

"Например със "Замръзналото кралство" можеш да създадеш снежната магия на Елза, каза шефът на Лайф ис тек Ю Ес Ей (Life is Tech USA) Сатоши Миягава, докато демонстрираше образователния инструмент.

Със "Зоотрополис" можеш да създадеш уебсайт за наемане на нови полицаи, допълни той.

Онлайн курсовете бяха създадени предимно с мисъл за децата в училищна възраст, но партньорът Лайф ис тек е на мнение, че много възрастни се интересуват от кодиране и искат забавен начин за придобиване на съответните умения.

Искаме да изградим мост от детското кодиране до програмирането за възрастни, а също така да поддържаме мотивацията на учащите, каза Миягава по повод програмата, която струва 1900 долара.

Звукът на бъдещето

Носителят на Нобелова награда композиторът Джорджо Мородер представи мелодия, създадена в сътрудничество с Еф Пи Ти индъстриъл (FPT Industrial), която да служи за звук на безшумните автомобили, като електромобилите например, които заменят шумните двигатели с вътрешно горене.

И сега знаете, че двигателят работи, каза Мородер, който даваше обяснения, след като посетители чуха за първи път композицията му за двигател на автомобил.