Продажбите на нови автомобили в ЕС са се понижили с 3,1 процента на годишна основа през първите шест месеца на 2019 година. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), цитирани от ДПА и БТА.

В месечния си бюлетин асоциацията съобщи, че са били регистрирани малко под 8,2 милиона нови автомобила в ЕС.

Продажбите на коли са намалели на всички големи пазари на ЕС с изключение на Германия, където са нараснали с 0,5 процента, според Европейската асоциация на автомобилните производители.

Само през юни регистрациите на годишна основа са се понижили със 7,8 процента до 1,45 милиона автомобила. Според асоциацията това се дължи в голяма степен на отрицателните календарни фактори.

В България продажбите на нови автомобили през първите шест месеца на годината са се увеличили с 1,3 процента до 18 323 автомобила спрямо 18 082 автомобила през същия период на миналата година. Регистрациите през юни са се понижили с 9,2 процента до 3255 автомобила спрямо 3586 през юни 2018 година.

Лидер на пазара на ЕС за нови автомобили за януари-юни е Фолксваген (Volkswagen) с 24,2-процентов дял от продажбите, който е почти непроменен спрямо дела от 24,5 процента, които германският концерн е имал през същия период на миналата година.

Френските автомобилостроители Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) се нареждат на второ и трето място по продажби със съответно 16,6 и 11 процента пазарен дял, следвани от Хюндай (Hyundai) с 6,6 процента и Фиат-Крайслер (Fiat-Chrysler) с 6,5 процента.