Русия увеличава износа на петрол от главното си източно пристанище Козмино (Kozmino) с около една пета, като намерението е да отговори на нарастващото търсене от азиатските купувачи и да компенсира въздействието на санкциите на Европейския съюз. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на три източника, запознати с въпроса.

Москва вече заяви, че се надява да пренасочи износа на енергия от Запада към Азия, но е скъпо това да става по дълги маршрути на танкери от европейски пристанища и сложно заради западните санкции срещу Русия в областта на корабоплаването. 

Руският тръбопроводен монополист "Транснефт" вече увеличи количеството суров петрол, изпомпван до Козмино по основния си азиатски петролен маршрут - нефтопровода "Източен Сибир - Тихи океан" (Восточная Сибирь - Тихий океан - ВСТО; East Siberia Pacific Ocean (ESPO), накратко наричан Източния нефтопровод, със 70 000 барела на ден чрез използване на химически добавки за ускоряване на петролните потоци, отбелязаха източниците, пожелали анонимност.

Източният тръбопровод, който свързва руските сибирски петролни находища с Козмино - и оттам с китайските клиенти, има общ капацитет от 1,64 милиона барела на ден.

Москва също така планира да изпрати допълнителни 80 000 барела на ден от т. нар. ESPO Blend суров петрол до Козмино по железопътен транспорт от Мегет (Иркутска област), маршрут, използван преди за снабдяване на Козмино и рафинерии във вътрешността при изграждането на Източния петролопровод, казаха източници.

Руският ESPO Blend е водещият вид суров петрол, доставян през този тръбопровод за азиатските пазари.

Допълнителните доставки ще позволят на Козмино да увеличи общото натоварване до около 900 000 барела дневно през следващите месеци, от средно около 750 000 досега през тази година, добавиха източниците. През 2021 г. на Козмино се товареха най-много по около 720 000 барела на ден (35,1 милиона тона).

Износът на петрол през Козмино се планира да достигне рекордно ниво от около 880 000 барела на ден през юли, казаха двама от източниците.

ЕС обяви ембаргото си върху руския петрол миналата седмица, като заяви, че ще стигне до спиране на 90% от вноса в края на годината.  

Компании в Китай, който многократно критикува западните санкции срещу Москва, както и в Индия, купуват повече руски петрол през последните месеци на фона на спада на цените.

Козмино в момента има капацитет да поеме натоварвания до 1,1 милиона барела на ден, каза един от източниците, но ограниченият капацитет на тръбопроводите и железопътните линии няма да му позволи да достигне това ниво без допълнителни строителни работи.

Увеличеното натоварване може да принуди продавачът и пристанищната управа да използват повече кораби Суецмакс (Suezmax), които обикновено превозват 800 000-1 милион барела всеки (способни да преминат през Суецкия канал в натоварено състояние, главно танкери). Обикновено се зареждат кораби Афрамакс (Aframax, Average Freight Rate Assessment), превозващи 500 000-750 000 барела, считани за по-популярни сред купувачите.