Световният пазар на петрол може да се изправи пред ситуация на намалено предлагане и повишаващи се цени. Такива може да са последиците, ако Русия реши допълнително да свие добива, заради намаленото търсене в ЕС - с потенциал за 90-процентно спиране до края на годината. Вносът от Русия вече спряха други големи играчи (независимо от обемите) - САЩ, Великобритания, Канада, Япония, Австралия.

Но експерти смятат, че силното намаляване на добива би било пагубно за компаниите и Русия не може да си го позволи.

ОПЕК+ работи по въпроса за компенсиране на спада на добива на руски петрол, тъй като производството на Русия е намаляло с около 1 милион барела на ден през последните месеци в резултат на западните санкции, казаха двама източника от петролната организация пред Ройтерс. Решение предстои. Форматът ОПЕК+ се състои от членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, сред които е и Русия.

Саудитска Арабия обяви готовност да увеличи производството си на петрол в случай на значителен спад на руския добив поради наложените на Москва санкции от страна на Запада, съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници. 

По ирония на съдбата Италия увеличи вноса си на руски петрол в период, когато останалата част от Европа намаляваше покупките си от Москва, дори преди санкциите. Това е така, защото банките отказаха да поемат риска да кредитират контролираната от Русия рафинерия ISAB - собственост на "Лукойл", което би позволило на намиращия се край Сиракуза преработвател да купува неруски петрол, дори ако финансовите санкции не им попречат да направят това, отбеляза Асошиейтед прес.

Може ли Русия да намали сериозно добива 

Русия може да намали добива на петрол и износа на по-евтино черно злато, за да поддържа по-високи цени и да ограничи своите финансови загуби от европейското ембарго, отбелязва Си Ен Би Си, цитирана от БТА. Вицепрезидентът на енергийния гигант "Лукойл" Леонид Федун заяви в неделя, че Русия трябва да намали добива на петрол с 30 процента, за да тласне цените нагоре и за да не се налага да продава с отстъпка.

"Официални лица във Вашингтон изразиха опасения, че Русия може да ограничи износа на петрол през лятото, за да нанесе максимални икономически щети на страните от ЕС и да тества доколко те са единни в своето решение да защитят Украйна", коментират американски анализатори.

"Смятаме, че Русия ще компенсира ограниченията в износа си на петрол през тази година с по-високи цени", заяви експертът в търговията със суровини Едуард Гарднър от консултантската компания "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics). Неговата прогноза е, че добивът и износът на руски петрол може да паднат с 20 процента до края на годината.

Полският интернет портал Money.pl цитира Гжегож Кучински, директор на Евразийската програма към "Уорсоу инститют", според когото Русия, изправена пред европейско петролно ембарго, "не иска и не може" да си позволи намаляване на добива на суровината, което би означавало големи разходи.

"Значителна част от руския петрол е добиван от дълбоките кладенци в сибирските полета. В повечето случаи това е остаряла инфраструктура, а суровината е силно разводнена. Добивът трябва да бъде непрекъснат. Всяко спиране на работата създава риск от замърсяване на суровината и даже замръзване на кладенеца", казва експертът. По думите му задействането наново на инсталациите за добив, ако въобще е възможно, ще изисква сериозни разходи.

Пшемислав Залески, вицепрезидент на полския петролен концерн "Орлен", казва пред Money.pl, че едно неколкомесечно спиране на добива заплашва с аварии, поради което Путин няма да спира добива и, както е ставало досега, добитият петрол ще се излива на земята, макар и да се рискува екологична катастрофа.

Арабските петролни алтернативи

Ако обаче Русия намали добива на суров петрол, другите играчи на пазара може да се намесят, за да укротят цените на черното злато. "Файненшъл таймс" цитира свои източници, според които Саудитска Арабия е готова да увеличи добива си на суров петрол, ако руският бъде ограничен значително поради ембаргото на Европейския съюз.

Проведени са били дискусии за незабавно увеличаване на добива на петрол от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което може да бъде обявено на срещата на ОПЕК+ по-късно днес, според източник на Ройтерс от дипломатическите среди, предаде БТА.

Увеличенията на производството, планирани за септември, ще бъдат изтеглени напред и ще се случат през юли и август, според източника.

Саудитска Арабия - най-големият производител в ОПЕК, по-рано отхвърли призивите на Вашингтон да увеличи добива на петрол с по-бързи темпове от вече планираното постепенно нарастване, с което страната се съгласи като част от групата ОПЕК+.

Кралството се е съгласило да промени позицията си и да повиши производството, за да успокои цените на петрола като част от сближаването с администрацията на американския президент Байдън, се посочва още в медийните информации, позоваващи на лица, запознати с преговорите.

Източниците предават уверението на Рияд, че в крайна сметка ще отговори чрез увеличаване на производството, ако криза в предлагането удари петролния пазар.