Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на одобрените в четвъртък вечерта на 2 юни нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи БТА от Брюксел. Пакетът санкции включва частично ембарго за вноса на руски петрол.

В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

Заради съпротивата на Унгария, попадане в черния списък отърва руският патриарх Кирил.   

Петролното ембарго

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

френското председателство съобщи снощи, че санкциите ще бъдат разширени и към вноса на петрол през тръбопроводи, "веднага щом е възможно". Отчита се, че заедно с мерките, предприети от Германия и Полша, до края на годината руският петролен внос в ЕС ще спадне с 92 на сто. Двете страни спряха вноса през петролопровода "Дружба". 

Забранява се застраховането на руски търговски кораби, като мярката ще засегне най-вече танкерите.

Изключване от SWIFT

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система SWIFT, с най-голямата руска банка "СБЕРбанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е и Беларуската банка за развитие и възстановяване.

Медийни санкции

ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International". Пояснява се, че тези организации се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да осъществяват интервюта.

Санкции срещу физически и юридически лица

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Включени са 80 звена за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението.

Разширява се забраната за износ към Русия на химически изделия и високи технологии. 

ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.

В списъка са общо 65 граждани и 18 организации, отговорни за руските военни действия срещу Украйна. В него фигурира името на Алина Кабаева, депутат в Руската дума и бивш спортист, като "близък сътрудник" на руския президент Владимир Путин, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС. Тук е полк. Азатбек Омурбеков, наречен "касапинът от Буча", както и ген. Михаил Мизинцев, наречен "касапинът от Мариупол", местни сътрудници на руските окупатори от област Херсон. Добавени са още имена на членове на семействата на руснаци, попаднали по-рано под европейските санкции.

Общо приетите досега санкции на ЕС се отнасят до руски 1158 граждани и 98 организации, и включват запор на имущество и забрана за пътуване

 

Санкциите срещу патриарха отпаднаха

ЕС одобри шести пакет санкции срещу Русия, но не и индивидуални санкции срещу руския патриарх Кирил, заради възражения от страна на Унгария, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Американският всекидневник отбелязва, че предстоятелят на Руската православна църква е един от изявените поддръжници на инвазията в Украйна и близък съюзник на президента Владимир Путин.

На 1 юни, ден след като евролидерите одобриха шестия пакет санкции, Унгария блокира приемането му, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз.

Отговор от Москва

От руското министерство на външните работи прогнозираха, че поредният пакет антируски санкции ще има саморазрушителен ефект за Европейския съюз. В същото време от Кремъл увериха, че Русия няма да продава петрол на занижени цени.

В официална позиция на Министерството на външните работи подчертаха, че отказът от руския петрол и петролни продукти, както и забраната да се застраховат руски търговски кораби ще провокира допълнителен ръст на цените, ще дестабилизира енергийния пазар и ще нарушат логистичните вериги.

В крайна сметка ще бъде постигнат обратен на желания резултат - ще бъде подкопана икономиката и енергийната сигурност на Европейския съюз.