По оценка на Bloomberg Русия ще губи около 22 милиарда долара годишно заради петролното ембарго, което ЕС наложи. Загуби за 12 милиарда долара ще идват от откази от тръбопроводни доставки за Северна Европа, още 10 милиарда долара - заради забрана за износ на петрол по море. В същото време Москва ще може да спести до 10 милиарда долара транзитни такси до Унгария, Чехия и Словакия през южния клон на петролопровода "Дружба", цитира прогнозата "Газета.ру".

След дълги спорове страните от Европейския съюз се споразумяха за налагане на петролно ембарго, като част от шестия пакет санкции срещу Русия. Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел новите ограничения могат да намалят доставките на петрол от Русия за ЕС със 75% сега. А до края на 2022 г. петролният поток от Русия към Европа може да намалее с 90%.

Алексей Белогориев, заместник-директор в Института по енергетика и финанси, определи прогнозата на Bloomberg за щети от 22 милиарда долара от загубата на морския пренос на петрол доста адекватни.

"Най-вероятно тази прогноза засяга руската марка Urals. С други думи, ако вземем загубените обеми и ги продадем с отстъпката към (сорта) Brent в района от $30 (за барел), тогава щетите от ембаргото на ЕС наистина могат да бъдат повече от $20 млрд. Тази летва не изглежда твърде висока."

Въпросът е дали Азия ще бъде готова да купува руски петрол дори с голяма отстъпка на фона на рисковете от вторични западни санкции, отбеляза Белогориев.

Във връзка с това Ади Имсирович, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, каза пред СиЕнБиСи (CNBC) във вторник, че решението на ЕС (за ембаргото) проправя пътя на на Общността, заедно със САЩ, да засилят натиска върху други страни вносителки на енергия, като Индия, да наложат подобни мерки върху руския петрол. "Преди това беше невъзможно, защото е много е трудно да помолиш Индия, например, да спре вноса си, ако самата Европа не го прави. Така че мисля, че това е много важно от политическа гледна точка."

Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел в Института по енергетика и финанси, изрази предположение, че прогнозата на Bloomberg не отчита факта, че средните цени за Urals са се увеличили с 40% от началото на 2022 г. до $80-85 за барел или $580-600 за тон.

"Приходите на Русия от износ на петрол за ЕС през 2021 г. възлизат на 48,3 милиарда евро, от които 32,7 милиарда евро са доставки по море, 15,5 милиарда евро - по тръбопровод. Миналата година Русия достави 37 милиона тона петрол през "Дружба", изпомпа около 15 милиона тона през южния клон. Общите доставки за Европа възлизат на 120 милиона тона. Сега ЕС иска напълно да се откаже от транзита и доставките с танкери по северния клон на "Дружба" поради реверса от Германия за Полша чрез претоварване в Рощок и Гданск", обясни Кондратиев.

Той добави, че при най-строгия сценарий доставките на руски петрол за Европа до края на декември 2022 г. могат да бъдат намалени наполовина до 60 милиона тона. "Но дори толкова голямо изтегляне няма да доведе до значително намаляване на приходите на руския бюджет."

Цената на Urals сега, дори като се вземе предвид голямата отстъпка към Brent (около $30-40 за барел), остава висока, тя е почти два пъти по-висока от 2021 г. Благодарение на този фактор Русия ще може да излезе на нула и дори да спечели няколко милиарда долара, коментира руският експерт.

Сега руските компании ще се фокусират върху Китай и Индия. Bloomberg смята, че Русия (по оценки към момента) ще загуби около 35-36 милиона тона петрол през 2022 г., но няма да може да компенсира щетите с помощта на търсенето в Азия. Според мен това е твърде консервативен подход, който не отчита липсата на свободни петролни мощности в света", заключи Кондратиев.

Поради забраната на руския петрол европейските страни ще трябва да търсят нови доставчици. Така ЕС ще започне да създава изкуствено търсене. Следователно световните цени на суровините могат да се повишат с 25% до края на второто тримесечие, смята Белогориев.

"Всъщност ЕС сега ще ускори изкуствено цената на петрола, по аналогия с пазара на LNG (втечнен природен газ), заради ожесточена конкуренция с азиатските страни. Европейците ще поискат нефта, който първоначално е бил предназначен за други купувачи. Тоест, през следващите месеци Европа може да се превърне в първокласен петролен пазар.

През лятото цената на барел може да достигне 150 долара. Това ще бъде повлияно от намаляването на добива на петрол в Русия и забавянето на глобалното търсене на петрол", предполага Белогориев. 

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" (включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки) е 140,73 долара за барел, достигнат на 3 юли 2008 г.