Москва обеща да намери други вносители на своя петрол малко след като най-големият търговски блок в света - Европейският съюз, се споразумя да наложи частично ембарго върху руския нефт. 

Късно в понеделник Европейският съюз постигна съгласие да забрани 90% от вноса на руски петрол до края на годината (75% незабавно) като част от новите мерки, предназначени да накажат Кремъл за непровокираната му инвазия в Украйна.

Този ход беше приветстван от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел като "ефектно решение за осакатяване на военната машина на (руския президент Владимир) Путин", цитира го СиЕнБиСи (CNBC).

Наред с това обаче се налага и забрана за застраховане на танкери с руски петрол, което ще засегне, според експерти, по-голямата част от търговията.  

Санкциите от дълго отлагания шести пакет засягат руския петрол, внесен в ЕС по море - изключени са доставките по тръбопровод, след като за това не отстъпваше Унгария.

В отговор на мерките Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните организации във Виена, каза, че ограничаването на петролния внос ще се отрази негативно върху ЕС.

"Както тя правилно каза вчера, #Русия ще намери други вносители", каза Улянов чрез Twitter, визирайки конкретно председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Заслужава да се отбележи, че сега тя е в противоречие на собственото си вчерашно изявление. Много бързата промяна на начина на мислене показва, че #ЕС не е в добра форма", коментира Улянов.

Фон Дер Лайен призна ден по-рано, че Русия ще пренасочи петрола си към други пазари и ще печели от това.  

Какво договориха евролидерите

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз сключиха сделка в малките часове във вторник, която има за цел да намали с 90% вноса на руски суров петрол до края на годината. С това ЕС смята, че ще спре голяма част от паричните потоци към Русия.

Останалите 10% ще бъдат временно освободени от ембаргото, така че Унгария, Словакия и Чехия да имат достъп по петролопровода "Дружба" от Русия.

Ембаргото - след като бъде законно наложено в следващите дни - ще засегне морските доставки на руски петрол и ще обхване по-голямата част от вноса от Русия, след като Полша и Германия спрат да купуват до края на 2022 г., за което дипломати и официални лица от двете страни казаха, че вече има правителствени решения, съобщи Ройтерс (Reuters).

Приблизително 36% от вноса на петрол в ЕС идва от Русия.

Какво изкопчи България

Въпреки че световните агенции не съобщават името на България като постигнала отстъпки, премиерът Кирил Петков повтори, че според последните решения на Европейския съвет нашата страна ще може да внася руски петрол  - и то по море, което е под забрана), до края на 2024 г. По неговите думи тази отстъпка е била жизненоважна за България.

Петков обясни, че България остава единствената страна, "която има достъп до пристанище, но получава и отстъпка заради разбирането, че рафинерията в Бургас е направена да работи с руски петрол", цитира думите му БТА.

От Брюксел премиерът отбеляза, че отсрочката ще послужи рафинерията в Бургас да бъде пригодена да работи изцяло с неруски суровини. 

България се канеше, подобно на Унгария, да блокира пакета санкции, ако не получи отстъпка.

Какво следва

Ади Имсирович, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, каза пред CNBC във вторник, че решението на ЕС проправя пътя на на общността, заедно със САЩ, да засилят натиска върху други страни вносителки на енергия, като Индия, да наложат подобни мерки върху руския петрол.

"Преди това беше невъзможно, защото е много е трудно да помолиш Индия, например, да спре вноса си, ако самата Европа не го прави. Така че мисля, че това е много важно от политическа гледна точка."

Друга тежка мярка - застраховките

В шестия пакет санкции попадна и забрана за застраховане и презастраховане на руски кораби от компании в ЕС.

Във връзка с това Имсирович отбеляза, че приблизително 95% от застраховките на танкери с руски петрол се извършват в Европа, предимно в Лондон. "Така че това всъщност не само би засегнало руския износ за Европа сега, но ще засегне руския износ навсякъде другаде."

Цените скочиха

Ембаргото, макар и частично, доведе до увеличение на цените. Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера достигна 120,01 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си.

В петък един барел се търгуваше за 118,84 долара.

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" (включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки) е 140,73 долара за барел, достигнат на 3 юли 2008 г.