Сръбската петролна компания НИС ("Нефтена индустрия Сърбия", Naftna industrija Srbije -NIS) няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия петролопровод (JANAF), след като ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия, съобщава телевизия Ен 1, като се позова на сръбското министерство на минното дело и енергетиката.

Страните от ЕС постигнаха съгласие за забрана вноса на руски суров петрол, внасян по море, в отговор на нахлуването на Москва в Украйна. От забраната се изключват доставките по петролопровода "Дружба", който захранва рафинерии в Източна Европа и Източна Германия.


 "Нефтена Индустрия Сърбия" (НИС) е една от най-големите нефтени компании на територията на Югоизточна Европа, в която основен акционер и мажоритарен собственик е руската компания "Газпром Нефт" с дялово участие от 56.6%. От своя страна НИС е собственик на НИС Петрол ЕООД в България, дружество което се представя с марката Gazprom.


От сръбското министерство на енергетиката посочиха, че Сърбия не е единствената страна, която ще бъде засегната от новия пакет санкции на ЕС.

С новия пакет санкции се забранява снабдяването с руски суров петрол през което и да е пристанище, по морски път, а НИС се снабдява със суров петрол, доставян с танкери на хърватското пристанище Омишал.

Това означава, че няма възможност рафинерията в Панчево да получава руски суров петрол, но НИС може да внася другите видове суров петрол, посочват от министерството.

Освен за решаване на въпроса с доставките ще се работи и за увеличаване на запасите със суров петрол, допълват от ведомството.

Една от очакваните последици от новия пакет санкции на ЕС е и натискът върху търсенето, тъй като и други страни ще търсят алтернативи на вноса от Русия, посочват от министерството на минната промишленост и енергетиката.