Трима американски сенатори са внесли законопроект за забрана продажбата на многоцелевите изтребители пето поколение Ф-35 на Турция. Причината за внесения законопроект е политиката на сближение на Анкара с Русия и търканията със САЩ по сирийския проблем. Това събощава "Дейли Сабах".

"Пренебрежението от страна на Ердоган на върховенството на закона е опасно. Затова попадането в турски ръце на толкова съвременна военна технология може да има негативни последици", твърдят сенаторите, двама от които са републиканци, а третият е демократ.

Те посочват и ареста на американския гражданин пастор Ендрю Бренсън като нарушаване на правата на човека в Турция.

"Стратегическите решения на Турция за съжаление все повече я отдалечават от линията на партньорство със САЩ и противоречат на интересите на Вашингтон в света", посочват още сенаторите.

Досега не са предприемани стъпки за спиране на сделката за изтребителите с Турция. Но ако законопроектът бъде приет, това ще стане факт. По-рано вчера се появиха събощения, че Анкара обмисля да закупи системи за противовъздушна отбрана не от Русия, макар че има вече договор с нея, а от други държави.