Около 15 на сто или под 1 млн. тона ще е пшеницата с добри хлебопекарни качества от тазгодишната реколта, каза пред БТА Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

По данни на НАЗ средният добив на пшеница ще е приблизително с около 20 на сто по-малко или се очакват близо 5 млн. тона зърно заради проливните дъждове през юли.

Според Христов по-големият проблем е качеството, тъй като пшеницата с хлебопекарни качества ще е около 15 - 25 на сто или под 1 млн. тона. 

По думите му пазарът вече реагира и пшеницата с добри хлебопекарни качества достигна 40 ст. за килограм. При тази с по-ниските хлебопекарни качества цените са колебливи и "се лутат" между 30 ст и 35 ст за кг.

Зърнопроизводителят припомни прогнозните очаквания на Еврокомисията за близо 5% по-малка зърнена реколта, основно заради свитите площи в ЕС. Разликата спрямо 2017 г. е малко над 5 млн. хектара. До намаляването на площите с пшеница допринесе и влажната есен в Северна и Източна Европа.

"Това не е драматично за България. То не означава, че ще внасяме пшеница", допълни той.

Според Христов категорично тази година царевицата е в много по-добро състояние спрямо предходната.

Жътвата на слънчогледа тепърва започва, прибрани са едва 10-15 на сто от площите. На предходна база от миналата година там реколтата също е по-добра.