Министър на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела обяви, че очаква "доста пикантни" дискусии на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 Чехия е ротационен председател на Европейския съюз. 

Енергийнните министри се събраха в Брюксел, за да обсъдят ново предложение на Европейската комисия за ограничаване на цената на природния газ до 275 евро за мегаватчас. Мнозина от тях априори отхвърлиха предложението, някои смятат пределната цена за твърде висока; други изобщо са против ограничението.

Таванът трябва да влезе в сила автоматично върху фючърса на газа за месец напред, ако цената надвиши 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът спрямо глобалните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок. Ограничението е за цената на природния газ, търгуван в Механизма за прехвърляне на собственост в Нидерландия (TTF). Стойностите там служат като отправна точка за много трансакции с природен газ в ЕС.

Съгласно това предложение цената на природния газ трябва да бъде ограничена при условия, които предизвикват съмнения дали мярката някога ще бъде приложена, отбелязва ДПА.

Ето мненията на някои от министрите, изразени преди срещата им в Брюксел.

Полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва определи предложението като "шега", съобщи Ройтерс.

"Не зная дали има някой, който би могъл да подкрепи това предложение. То дори не е основа за начало на дискусия", заяви полският министър.

Предложението на ЕК е незадоволително, заяви белгийският министър на енергетиката Тин ван дер Страте.

Естонският министър на енергетиката Рийна Сикут каза, че Естония е готова да приеме предложението на ЕК за пределната цена на природния газ, само ако то се прилага при извънредни обстоятелства.

"Да, ако се прилага временно и то само при екстремно високи цени", заяви Сикут.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви, че "таван (на цената на газа) от 275 евро всъщност не е таван" и добави, че стойност между 150 и 200 евро би била "реалистичен таван", предаде АНА-МПА.

Запитан какво е трябвало да предложи Европейската комисия, той отбеляза, че "един механизъм за корекция трябва да бъде по-реалистичен, защото дори през август, когато преживяхме скок до небето на цените на природния газ, този коригиращ механизъм не можеше да бъде приложен. Разбира се, той трябва да бъде разумен. Трябва да бъде такъв, че да ни помогне да намалим цените на газа. Защото точно сега това е голям проблем", заяви Скрекас.

Той подчерта, че "големият проблем на Европа е, че купуваме най-скъпия природен газ на света". "Ние трябва да реагираме възможно най-скоро. Не можем да губим време", добави още министърът.

Подкрепа за налагане на таван на цената на природния газ изразяват до 15 страни от ЕС, сред които Полша, Италия, Гърция, България. На противоположно мнение са друга група страни, начело с Германия, които твърдят, че налагането на ценова граница може да затрудни доставките на природен газ, отбелязва Ройтерс.