Европейската комисия предложи днес в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от кореспондент на БТА.

Комисарят добави, че ЕС не може да си позволи да купува газ на всяка цена. По нейните думи прибягването до подобна мярка крие опасности, затова се предвижда ЕК да може да прекрати действието на този извънреден механизъм, ако прецени за необходимо.

Предложението предвижда да не се сключват сделки над посочения ценови праг за месеца след датата на сделката. За да бъде задействан механизмът, ще бъде необходимо също цената на газа (доставян по тръбопровод) да е надхвърлила с 58 евро стойността на втечнения газ в десет поредни работни дни в продължение на две седмици.

Това не е намеса на пазара, за да се въведат неестествено ниски цени, обясни Симсон. Целта е да се предотвратят прекалено високи цени, които не отговарят на развитието на световния пазар, добави тя.

Комисията очаква предложението да бъде прието, за да влезе в сила от Нова година.